Sitkeinä jylläävistä syysnuhaviruksista enemmän poissaoloja kuin koronasta

0
Kyrön apteekin apteekkari Eija Mäkipää kertoo, että nuhaoireita lievittäville tuotteille on ollut viime aikoina runsaasti kysyntää. Lääkejodit loppuivat Kyrönkin apteekista, kun STM julkaisi uuden ohjeistuksen. Apteekkarin mukaan lisää jodia on tulossa lokakuun lopussa.

AURANMAA. Johtavan ylilääkärin Veli-Matti Leinosen mukaan näyttää siltä, että koronatartunnat ovat hienoisessa nousussa Härkätien yhteistoiminta-alueella Liedossa, Marttilassa sekä Koskella, joskin suurin osa niistä jää tilastoimatta.

– Syyskuun alkupuolella koronatestejä tehtiin meillä päivittäin 1–3 ja tällä hetkellä lukumäärä on noin 5 per päivä, Leinonen kertoo.

Adeno sekä muut flunssavirukset vaikuttavat hänen mukaansa olevan koronaa yleisempiä. Nämä niin sanotut normaaliflunssat ovat osoittautuneet ainakin Härkätien kulmilla pitkäkestoisiksi. Ne ovat aiheuttaneet viime aikoina enemmän sairauspoissaoloja kuin korona.

Leinonen toteaa pahimman syysnuhakauden ajoittuneen tavalliseen tapaan syys–lokakuulle. Kohta on luultavasti luvassa lyhyehkö tauko ennen influenssakautta. Se alkaa yleensä joulukuussa.

Ainakin 5 päivää kotona

Entäpä koronaohjeistukset, miten tulee toimia kotitestin näyttäessä positiivista?

Veli-Matti Leinosen mukaan perusohje on, että koronaan sairastuneen tulee olla viisi päivää erillään muista.

– Eli täytyy vältellä kaupassa käyntiä, ja jos on pakko käydä asioilla omin neuvoin, tulee käyttää maskia, hän evästää.

Kuudentena päivänä voi palata ihmisten ilmoille, mikäli koronaoireet ovat selvästi helpottaneet viimeisen kahden päivän aikana ja kuume on poissa.

Koronatartuntaa epäilevien kannattaa tehdä 2–3 kotitestiä peräkkäisinä päivinä, sillä testit eivät välttämättä piirrä tartuntaa osoittavaa kahta viivaa heti oireiden alettua, vaan ehkä vasta kahden päivän kuluttua.

Virallisissa koronatesteissä käyvät tällä hetkellä vain sote-henkilökunnan edustajat, raskaana olevat, riskiryhmiin kuuluvat sekä ne, jotka tarvitsevat todistuksen tartuntapäivärahaa varten.

Suojaa rokotteista

Kausi-influessarokotukset ovat alkamassa Härkätien yhteistoiminta-alueella ja koronan tehosterokotuksen tarvitsevat saavat sen samalla käynnillä.

Vielä on liian varhaista sanoa, tuleeko THL suosittelemaan neljättä koronarokotetta alle 65-vuotiaille perusterveille. Leinonen arvelee tämän riippuvan siitä, kuinka tehokaiksi viimeisimmät varianttirokotteet osoittautuvat.

– Jos saataisiin tutkimuksellista näyttöä, että uudet rokotteet estävät tartuntoja, silloin olisi hyvä syy laajentaa rokotuksia, hän sanoo.

Virusvariantteja ilmenee jatkossakin ja ne ovat tarttuvuudeltaan sekä taudinkuvaltaan erilaisia kuin aiemmat. Kehityskulkua on vaikea ennustaa, mutta yleensä virukset heikkenevät hiljalleen.

– Virusten kannattaa muuntautua siten, että ne aiheuttavat lieviä oireita. Näin leviäminen on mahdollisimman laajaa ja virukset pysyvät elinvoimaisina, Leinonen selittää.

THL suosittelee influnessarokotuksia kaikille. Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotteesta on merkittävää hyötyä.

Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän alueella ryhdytään antamaan influenssarokotuksia marraskuussa. Kuntayhtymä tarjoaa neljänsiä koronarokotteita riskiryhmiin kuuluville 18-vuotta täyttäneille sekä kaikille 60-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, ei tarvitse nyt tehosteannosta.