Tarvetta joukkovoimalle

0

Nyt se vaan on niin, että kaikkea ei voi hoitaa etänä eikä teams-tapaamisina. Tätä ajattelin viimeksi tiistai-iltana Auraamossa, kun kävin kuuntelemassa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun infoiltaa.

Vaikka nykymaailmassa on apuna monenlaisia teknisiä vempaimia, pohjimmiltaan Vapepan toiminta nojaa samaan lähtökohtaan kuin ollessani kolmekymppinen ja toiminnassa mukana. Silloin kun poliisi tai muu viranomainen päättää pyytää Vapepan joukkoja kokoon, on kyseessä tehtävä, joka luonnistuu sitä paremmin, mitä enemmän koulutettuja vapaaehtoisia on käytettävissä.

Vaikka vapepalaisia onkin tarvittu tielle kaatuneen silakkakuorman siivouksessa ja Nousiaisten vesikriisin hoitamisessa, yleisin avun tarve koskee edelleen henkilöetsintää. Muistisairaan henkilön, eksyneen marjastajan tai kadoksissa olevan lapsen löytämiseen ei parane tuhlata yhtään ylimääräistä aikaa, mutta etsinnän pitää silti sujua järjestäytyneesti. Siksi etsijöillä pitää olla koulutusta. Perusasiat ovat kuitenkin yksinkertaisia, joten yhden illan ja viikonlopun kurssilla pätevöityy jo tehtävään.

Auranmaan etsijät on ottanut ison tehtävän herätellessään henkiin Vapepa-toimintaa Auranmaalla ja Loimaalla. Kaarinan vapepalaiset toimivat kummeina, mutta tavoitteena olisi saada alueellemme oma Vapepan paikallistoimikunta ja paljon porukkaa. Silloin hälytyksiin saadaan tarpeeksi väkeä, vaikka suurella osalle hälytyskutsun saaneista olisikin jokin este. Ihmiset kun tuppaavat olemaan töissä, matkustelemaan ja sairastumaan. Kovin kauaskaan kotoa ei välttämättä olla valmiita lähtemään, joten parhaiten kutsuun vastataan silloin, kun tehtävä on omassa tai jossain lähikunnassa.

Etsinnät alkavat monesti yöllä, koska omaiset ja poliisi ovat yleensä jo etsineet kadonnutta ja Vapepa hälytetään vasta, jos nämä keinot eivät riitä. Omien yöunien menettäminen on kuitenkin pieni asia verrattuna eksyneen hätään. Sitä paitsi etsintöjä ei yleensä ole täällä päin Suomea ihan solkenaan.

Ai, että olenko itse lähdössä etsintäkurssille? Sanoisinko, että asia on vakavassa harkinnassa. En välttämättä juuri nyt Yläneelle, mutta kurssejahan järjestetään myöhemminkin. Niitä löytyy Vapepan tapahtumakalenterista netistä. Yläneen kurssille kuulemma otetaan kaikki jonotuslistallekin ilmoittautuneet.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com