Ajoneuvojen joulukoristus syntyy hallin hämyssä – Auran Kuljetuspalvelu lähtee perjantain paraatiin kuormurilla ja mönkijällä

0
Auran Kuljetuspalvelun Mika Mäkilä ja Saara Okko testaamassa mönkijään kiinnitettyjä jouluvaloja.

AURA. Saara Okko on ahertanut päiväkaupalla huoltohallissa valmistellessaan Auran Kuljetuspalvelun kalustoa perjantaina (25.11.22) pidettävään Auran joulunavaukseen ja ajoneuvojen jouluvalokulkueisiin.

Pienin lampuin sekä lahjapaketein koristeltua mönkijää tulee kuljettamaan lumiukko ja perässä seuraa vilkutteleva lumiakka. Okko on pyrkinyt tekemään somisteet niin vankoiksi, että ne kestävät luontoäidin oikut.

Akan muodot Okko loihti taivuttelemalla kanaverkkoa tukirankana olevan baarijakkaran ja superlontäytteen ympärille.

Auran Kuljetuspalvelun pääteokseksi hän on rakentanut Reijo Koskisen kanssa valtavan piparkakkutalon asukkaineen. Talon kattoa somistavat vanerista leikatut ”ranskanpastillit” ja muhkea ”sokerimassa” saatiin aikaan uretaanivaahdosta.

Piparkakkutalo tykötarpeineen nostetaan yrityksen Scania-kuorma-auton lavalle ja koko komeus koristellaan valoköysillä.

Näyttävän koristelun tekeminen on Okon mukaan oikeastaan sitä helpompaa, mitä suurempi ajoneuvo on kyseessä. Ennen kaikkea siksi, ettei valojen virransaanti ole yksinomaan akkujen tai pelkkien paristojen varassa. Scaniassa verkkovirtaa järjestyy auton invertteristä.

Iso voimanponnistus

Auran Kuljetuspalvelun yrittäjä Mika Mäkilän mielestä kotikunnan joulunavaus kaikkine ohjelmanumeroineen on niin merkittävä yhteinen voimanponnistus joulumielen nostattamiseksi, että sen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

– Toivottavasti ainakin lapsilla olisi hauskaa. Olisi myös kiva, etteivät katsojat lähtisi kotiin heti kulkueen jälkeen, Mäkilä sanoo.

Sitä varten paikan päälle tuodaan koppiauto esiintymislavaksi. Luvassa on jouluista ohjelmaa, musiikkiesityksiä ja makkaranpaistoa lapsille.

Joulunavauksen primus motoriksi Mäkilä nostaa Auran kunnan kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkion, jota ilman idea ajoneuvokulkueesta olisi todennäköisesti jäänyt keksimättä.

Kaksi kulkuetta

Ajoneuvojen jouluvalokulkue järjestettiin ensimmäistä kertaa Auran joulunavauksessa viime vuonna. Tänä vuonna se saa uuden vivahteen, sillä kulkueita on kaksi. Ensin nähdään tuunatut polkupyörät, muut kaksipyöräiset ja henkilöautot. Jälkimmäisessä kulkueessa ajavat raskaat ajoneuvot.

Ensimmäinen kulkue lähtee liikkeelle kello 18.15. Ajoneuvot tekevät lyhyen lenkin Auran keskustassa ja parkkeeraavat Auraamon pihalle, missä niitä voi ihastella kello 20 asti. Parkkipaikalla voi myös äänestää omaa suosikkiajoneuvoaan.

Entäpä tuhansin lampuin koristeltu Auran Kuljetuspalvelun Scania, rullaako se jouluvalaistuksessa pitkäänkin?

– Piparkakkutalolla varustettu vaihtolava tultaneen näkemään vielä loppiaisajelussa, mutta Scanian jouluvalot joudutaan riisumaan heti tapahtuman jälkeen. Poliisi ei anna ajaa juhlavalaistulla autolla, mutta meillä on kulkueita varten virkavallan lupa, Mika Mäkilä vastaa.