Akkuvaiva ja aivokarkkilakko

0

Rymättyläläinen saaristolaisleipä on tolkuttoman hyvää, samoin unkarilainen paprikatahna, venäläinen sellerilimonadi ja belgialainen suklaa. Sen verran olen näille elinvuosille oppinut, että ylen määrin nautittuina nuo aiheuttavat huonon olon ja vieläpä pitkäksi aikaa.

Jokin aika sitten aloin miettiä, päteeköhän sama aivoihin – ettei siis pitäisi hotkia nautintoja ylen määrin. Niitä kun saa kännykän nettiselaimen pohjattomista syövereistä milloin haluaa.

Tykkään nauraa YouTubessa komedioille, lennokkikerhomme WhatsApp-kanava plimputtaa mielenkiintoista viestiä vähän väliä ja tulee minun seurattua uutissivustojakin. Kolminaisuuden parissa kuluu äkkiä varttitunti ja kuluisi toinenkin, jos kännykässä riittäisi virtaa.

Kuutisen vuotta vanhasta Huaweistani on tullut 80-luvun muodin mukainen autopuhelin. Sillä voi soittaa, kunhan kytkee sen tupakansytyttimeen.

Kesällä poistin Facebookin, jotta akku riittää herätyskelloon. Face-elämisen sijaan ryhdyin kilauttelemaan kavereille, kun odotan autossa lasta palaavaksi harrastuksistaan.

Aiemmin käytin kännykkää kuvaamiseen. Nyt raahaan repussani edellisen työpaikkani hylkäämää järjestelmäkameraa.

Akun saneleman aivokarkkilakon myötä olen silmäillyt, paljonko nauravaisia kännykänselailijoita tulee vastaan. No muutamia kissavideoiden katsojia on näkynyt, mutta muuten hymynaamat ovat olleet vähissä. Surullisimpia ilmestyksiä ovat luurinsa lumoihin uppoutuneet vanhemmat, joiden lapset kaipaavat huomiota.

Eihän totisuudesta voi syyttää yksin kännyköitä, maailmantilanteellakin on iso merkitys. Aiemmin uutiset luettiin aamusella sanomalehdistä tai ne saatiin television iltauutisista. Sodat ja luonnonmullistukset unohtuivat päivän askareissa, mutta nyt uutistoimistojen push up -viestejä tulvii luureihin taukoamatta.

Entäs aivokarkkilakon tulokset? On mukava fiilis, kun Huawein kilkutuset eivät häiritse iltalenkin juttutuokiota oravan kanssa ja soittelu kavereillekin on ollut kivaa. Pitäisi kysyä vaimolta, onnistuinko lisäämään selänrapsutusta ja ovatko kotikeittiön pöperöt parantuneet.

En ole kuitenkaan perustamassa amissilahkoa tai savumerkkiveljeskuntaa. Kännykkäni latausjohto on rispaantunut ja akkukin kuumenee jo niin, että paloturvallisuuden nimissä on jätettävä jarruttelu sikseen ja vaivauduttava kauppaan.

toimittaja
Timo Koskensalo
timo.koskensalo@avl.fi