Auraan on luvassa ylijäämäinen talousarvio – koululaajennus on tulevaisuuden suurimpia investointeja

0
Auran keskustassa kerrostalossa asuva Olavi Simola toivoo kotikuntansa panostavan maankäytön kehittämiseen, mikä toisi lisää työpaikkoja kulmakunnalle. Simolan mielestä asiat ovat Aurassa hyvällä mallilla.

AURA. Kunnanhallitus on ryhtynyt työstämään Auran talousarviota. Kunnanjohtaja Terhi Källin mukaan ensi vuoden tulos näyttää jäävän jonkin verran ylijäämäiseksi.

Kunta on tilannut talouden näkymistä konsulttiselvityksen, jossa tarkastellaan muun muassa kestävää investointitasoa. Noin kymmenen vuoden päähän kurkottavan selvityksen ensimmäinen versio on ollut esillä kunnanhallituksessa ja toista versiota käydään läpi valtuuston iltakoulussa 21.11.

Källi toteaa selvityksen olevan tarpeen, kun näköpiirissä on koululaajennuksen suunnittelu sekä muita toimitiloihin ja kunnallistekniikkaan liittyviä merkittäviä investointeja. Koululaajennuksen suunnitteluvaraus on tulossa ensi vuoden budjettiin.

Maltilla tulevaisuuteen

Nykyisenlaista huolella harkittua investointitasoa noudattaen Auran talouden pitäisi olla vuosikymmenenkin päästä tasapainossa, mikäli suuria yllätyksiä ei tule. Tuolloin tosin lienee näköpiirissä sopeuttamistarpeita.

Koululaajennuksen ohella tärkeitä hankkeita ovat vesihuoltoon tehtävät remontit, joista ensimmäisenä jo aloitettu Horsmanhaan alueen laaja vesihuoltosaneeraus.

– Sähkökysymys kiilasi asialistalla ohituskaistalle, mikä tarkoittaa vanhojen katulamppujen vaihtamista energiatehokkaampiin malleihin sekä kiinteistöjen energiaratkaisujen miettimistä, Källi lisää.

Ainakin Kirkonkulman koulun sekä Nuorisokahvila Cafescon lämmitysjärjestelmät vaativat kohentamista. Ensi kesän korvalla valmistuvaan uuteen kunnantaloon tulee maalämpö sekä aurinkopaneelit. Paneelien käyttömahdollisuutta ja niistä saatavaa hyötyä tutkitaan esimerkiksi Cafescoa silmällä pitäen.

Vanha kunnantalo kaavailtiin purettavan jo ensi vuonna, mutta näillä näkymin se tapahtuu vasta 2024. Talon ylläpitokulut ovat Källin mukaan supistettu niin pieniksi kuin mahdollista. Entisen kunnantalon niin sanotulla teknisellä puolella on vuokralainen ja lisäksi talossa pidetään kunnan arkistoa, kunnes uuden kunnantalon arkistotila otetaan käyttöön.

Menot pienenevät

Sote-uudistuksen myötä kuntien verotuloja siirretään valtiolle hyvinvointialueiden toiminnan rahoittamiseksi. Hyvinvointialueet ottavat vuodenvaihteessa vastuun sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Auran kunnan tulot vähenevät sote-uudistuksen myötä noin 12,8 miljoonalla eurolla ja menopuolelta lähtee noin 13 miljoonaa euroa, eli tulot pienenevät vähemmän kuin menot.

– Asiat ovat sote-vaikutusten osalta hieman auki. Keskustelemme vielä hyvinvointialueen kanssa esimerkiksi vuokramäärityksistä, Källi kertoo.

Aura näyttää saavan ensi vuonna 8,9 miljoonaa euroa verotuloja. Kuluvan vuoden verotulot ovat noin 16,2 miljoonaa. Ensi vuosi vaikuttaa talouden suhteen hyvältä, mutta vasta vuodet 2024 ja -25 näyttävät, mihin kunnan varat jatkossa riittävät.

Viime vuosina Aura on saanut lyhennettyä lainojaan ja se on myös hyötynyt lyhytaikaisten lainojensa miinusmerkkisistä koroista. Nyt korkotaso on kääntynyt normaalimpaan suuntaan.