Hoitopaikkapula askarruttaa auralaisvanhempia

0
Aaronin, Tildan, Nooan ja Ilonan äidit Sara Laukkanen (vas.), Helena Flycht-Kortela, Sanni Saari ja Jenna Samsten toivovat, että Aura satsaisi lapsiystävällisyyteen ja löytäisi pysyvän ratkaisun päivähoitopaikkapulaan.

AURA. Auraan syntyy tänä vuonna ennätysmäärä vauvoja. Auralaisvanhempia askarruttaa, miten lapset tulevaisuudessa mahtuvat päivähoitoon, kun jo tällä hetkellä on hoitopaikkapulaa. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Tommi Pasto myöntää tilanteen huolestuttavaksi, mutta toisaalta hän myös kertoo omasta positiivisesta kokemuksestaan hoitopaikan hankinnan suhteen.

–Meillä äkillisessä hoitotarpeessa puolitoistavuotiaalle lapselle löytyi hoitopaikka parissa viikossa, joten en koe tilannetta välttämättä niin katastrofaaliseksi kuin annetaan ymmärtää, Pasto sanoo ja toteaa perheen olevan tyytyväinen Pääskynpesän päiväkotiin ja sen työntekijöihin.

Varhaiskasvatuspäällikkö Anita Peltonen kertoo, että tällä hetkellä Aurassa on perhepäivähoitopaikat täynnä.

–Päiväkodeissa on myös melko täyttä, varsinkin alle 3-vuotiaiden lasten paikoista on pulaa.

Peltosen mukaan nykyisessä tilanteessa näkyy päiväkoti Touhutaskun lopettaminen sekä se, ettei uusia perhepäivähoitajia ole onnistuttu rekrytoimaan.

–Nyt ennakoisin, ettei pulan hellittämistä ole näköpiirissä. Nähtäväksi jää, miten mahdollinen kotihoidon tuen kuntalisä vaikuttaa alle 3-vuotiaiden hoitopaikkojen kysyntään.

Tilapäisiä hoitopaikkoja pystytään Peltosen mukaan perustamaan muun muassa pikkupuukouluun ja kunnanviraston valmistumisen jälkeen Tilhelän rakennukseen. Pysyvämpiä ratkaisuja hän lupaa, kunhan ensin nähdään, onko kotihoidon tuen kuntalisällä vaikutuksia hoitopaikkatarpeeseen.

Pasto on tyytyväinen siihen, miten viranhaltijat ovat pyrkineet hoitopaikkapulaa ratkaisemaan. Hän muistuttaa, ettei yhden yön ratkaisuja ole. Nykyistä tilannetta, jossa on jouduttu turvautumaan tilapäisiin tiloihin, Pasto ei kuitenkaan pidä parhaana mahdollisena.

–Pysyvä ratkaisu täytyy löytää. Pitkällä aikavälillä tilanne ei voi olla tällainen, Pasto sanoo ja toteaa, että kunnan pitää myös huolehtia, ettei varhaiskasvatuksen henkilöstö kuormitu.

Pasto näkee yhden vaihtoehdon päivähoitotilanteen korjaamiseen suunnitellussa yhtenäiskoulun laajennuksessa.

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu päättymässä

Auran päätyminen mukaan kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun on tuonut kunnalle haasteita, mutta Peltonen ei ainakaan suoraan myönnä kokeilun olleen kunnalle rasite. Hän toteaa kokeiluun liittyvien seurantatutkimuksien työllistäneen henkilökuntaa, mutta esiopetuksen käytössä olevia tiloja hän pitää hyvinä.

Tilhelän kiinteistö luo Peltosen mukaan oivalliset puitteet kokeilutoiminnan järjestämiseen. Tilhelään on sijoitettu kaksivuotisen kokeilun 5-vuotiaiden ryhmä. Puukoulussa toimivat kaikki 6-vuotiaiden esiopetusryhmät. Auranmaan Viikkolehteen yhteydessä ollut äiti kuitenkin pohtii, onko laadukkaan varhaiskasvatuksen mukaista, että lapsia pallotellaan kaksivuotisen eskarin takia paikasta toiseen, ja muodostuuko siten ehjä oppimispolku.

–En usko, että tiloilla sinänsä on lasten kannalta suurta merkitystä. Merkityksellisempää on varmasti tutut aikuiset ja lapset, Peltonen vastaa ja kertoo, että siitä ei ole vielä päätetty, jatkaako 5-vuotiaiden ryhmä Tilhelässä myös esiopetuksen toisen vuoden vai siirtyvätkö he Puukouluun toiseksi vuodeksi

Tämän hetken tiedon mukaan kaksivuotinen esiopetuskokeilu päättyy vuonna 2024, jolloin 2017 syntyneet lapset siirtyvät perusopetukseen.

–Kokeilu ei siis koske enää 2018 syntyneitä lapsia. Tuleeko uusia kokeiluja tai tuleeko käytännöstä pysyvä, sen ratkaisee eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus, Peltonen sanoo.


Hätäratkaisujen sijasta toivotaan lapsiystävällisyyteen satsaamista

Kotihoidon tuen kuntalisä olisi tervetullut Jenna Samstenin , Sanni Saaren ja Sara Laukkasen perheille. Äidit pohtivat, että kuntalisän pitäisi olla vähintään 150 euroa, jotta se tarjoaisi perheille mahdollisuuden hoitaa lasta kotona.

–Jos kuntalisä on 100 euroa ja kun siitä otetaan verot pois, perheelle jää aika vähän, Laukkanen sanoo.

Äidit huomauttavat, että täysi päiväkoti ei ole houkutteleva paikka laittaa etenkään aivan pientä lasta hoitoon. Kustannustason nousu kuitenkin pakottaa monissa perheissä molemmat vanhemmat työskentelemään ja hakemaan lapselle päivähoitopaikkaa.

–Perheitä ei voi pakottaa kotihoitoon, Samsten sanoo, mutta toteaa myös ymmärtävänsä, ettei hoitopaikkoja pystytä tyhjästä yhtäkkiä nyhjäisemään.

Äidit toivovat, että kunnassa päästäisiin tilanteesta, jossa joudutaan tekemään hätäratkaisuja hätäratkaisujen perään. Äidit myös toivovat, että kunnassa jatkossa satsattaisiin enemmän lapsiin ja lapsiperheisiin. Nyt heistä tuntuu, että kunnassa on keskitytty vain yrittäjäystävällisyyteen ja esimerkiksi leikkipaikat ovat jääneet hoitamatta.