Kiinteistöt käyttöön

0

Pöytyällä valmistellaan parhaillaan uutta kiinteistöstrategiaa. Sen on määrä tulla valtuuston käsittelyyn kuluvan kuun lopulla. Kunnalla on varsin mittava kiinteistöomaisuus, jonka tasearvo oli viime vuonna yli 24 miljoonaa euroa. Rakennusten ylläpitoon kuluu vuodessa noin kaksi miljoonaa euroa.

Kouluja ja päiväkoteja on tehty kiinteistöleasing-mallilla. Leasing-maksuista kertyy lähes miljoona euroa vuodessa.

Kuntakonsernilla on 229 vuokra-asuntoa, moni pöytyäläinen asuu kunnan asunnossa vuokralla. Maatakin kunnalla on noin 1400 hehtaaria, josta vajaa puolet on metsää.

Ei ole yhdentekevää, miten kunta kiinteistöjään hoitaa. Turhista on järkevä pyrkiä eroon, kunnan omistuksessa olevien käyttöä on pyrittävä tehostamaan. Sosiaali- ja terveyspuolen käytössä olevat kiinteistöt siirtyvät hyvinvointialueen vuokraamiksi ainakin seuraavaksi kolmeksi vuodeksi, mutta sen jälkeen niiden tulevaisuus on avoin. Pelättävissä on, lähitulevaisuudessa kunnalla on käsissään huomattava määrä hyvinvointialueen käytöstä vapautuvia neliöitä, joista on kuluja, mutta ei tuloja ja joiden myyminen on hyvin vaikeaa.

Mielenkiintoista on myös se, miten sote-uudistus vaikuttaa kunnan rooliin vuokranantajana. Jatkossa kunta on vuokranantaja siinä missä muutkin. Vuokraamisesta voi tulla kunnalle myös tulonlähde, sillä tuloja pienenevien verotulojen, mutta vanhojen velkojen ja rakenteiden kanssa painivat kunnat todella tarvitsevat.