Mikä vituttaa? -ilta keräsi ylös nuorten ärsyyntymisen aiheet Riihikoskella

0
Nuoret olivat yhtä mieltä siitä, että koulu aiheuttaa usein ärsytystä ja stressiä. Kuva: Enni Lahti

PÖYTYÄ/Riihikoski. Perjantaina Riihikoskella järjestettiin Auranmaan historian ensimmäinen Mikä vituttaa? -ilta. Konsepti on alun perin lähtenyt käyntiin Pirkanmaan nuorten ja Mikkelin Ohjaamon sysäyksellä ja levinnyt sieltä pikkuhiljaa ympäri Suomen.

–Illassa on tarkoitus kuulla nuorten ja nuorten aikuisten näkemyksiä niistä epäkohdista, jotka heidän elämässään ovat pinnalla, Pöytyän nuoriso-ohjaaja Jere Lintula kertoi.

Illan aikana nuorilla oli mahdollisuus avautua mielensä päällä olevista asioista sekä ääneen että anonyymisti. Nuorisotyöntekijöiden avustuksella hankaluuksiin ja ärsytyksiin pyrittiin löytämään ratkaisut. Ne myös kirjattiin ylös tulevaisuutta ajatellen.

–Nämä asiat viedään eteenpäin päättäjille ja asiantuntijoille, ihan lautakuntatasolle asti, Pöytyällä ja Aurassa toimiva etsivä nuorisotyöntekijä Annika Hurme totesi.

Mahdollisuus avautua anonyymisti nosti esiin paljon erilaisia aiheita arkipäiväisestä elämästä. Kun nuorilta kysyi, mikä heitä ottaa päähän juuri nyt, olivat vastaukset melko yhtenäisiä.

–Koulussa tietyt oppiaineet ärsyttää, eräs nuori kommentoi.

Tästä muut olivat samaa mieltä. Kouluun liittyen nuorilla heräsi ajatuksia myös tulevaisuudesta; mihin hakea opiskelemaan yläasteen jälkeen ja mitä tehdä kun ei tiedä, mitä haluaa isona tehdä?

Harmitukset myös koskivat nuorten vanhempia ja heidän asettamiaan rajoituksia.

–Ottaa päähän, kun vanhemmat on asettaneet puhelinajan, nuoren suusta kuului.

Nuorilta aikuisilta kysyttäessä ärsytyksen aiheita, vastaukset olivat melko monipuolisia.

–Dieselin, bensan ja sähkön hintojen nousu ottaa päähän, yleisöstä kuului.

Tästä muut olivat täysin samaa mieltä; hintojen nousu koskettaa kaikkia. Myös liian matala palkkataso harmitti yleisesti: rahaa tulee saman verran, mutta sitä kuluu nyt enemmän ja se ärsyttää.

Sekä nuoriso että nuoret aikuiset olivat yhtä mieltä siitä, että suuri ärsytys tulee pimeydestä. Useimmat mainitsivat odottavansa kesää, koska marraskuun pimeys ja sateet ottavat melkoisesti päähän.

Ärsyttävistä asioista avautuminen tuli selvästi tarpeeseen; palautteen joukosta ei löytynyt negatiivisia sanoja, vaan kaikki kertoivat saaneensa asioita pois sydämeltään illan ansiosta.

–On kiva, kun joku oikeasti kuuntelee, eräs paikalla olleista nuorista kertoi.

Mikä vituttaa? -ilta ei suinkaan ollut Auranmaalla ainoaa laatuaan, vaan nuorisotyöntekijät kertoivat suunnitelmissa olevan myös Kyrön, Riihikosken ja Yläneen nuokkareilla samalla teemalla järjestettävät illat 13–29-vuotiaille nuorille.

–Nuokkareiden kävijämäärät ovat nousussa, ja illat varmasti saisivat kävijöitä, Lintula myönsi.

Auranmaan Taitotalolla järjestetään joka torstai 8.12. alkaen Aulaolkkari, jossa 16–29-vuotiaat voivat myös tulla kertomaan mielen päällä olevista asioista matalalla kynnyksellä.
Enni Lahti