Oripään Arjen apu ry:n työllistämistoiminnalle, ruokajakelulle ja KirpputOrille on käymässä huonosti

0
Maire Järnström katselee kalenteria, johon kirjataan KirpputOrin päivystäjät. Vuorot loppuvat joulukuun puoliväliin. Silloin pitää aloittaa tilan tyhjennys ja siivous.

ORIPÄÄ. Oripään kunta katsoo Arjen apu ry:n tarjoavan kuntouttavaa työtoimintaa, joka kuuluu vuodenvaihteen jälkeen hyvinvointialueille.

Näin ollen Oripää ei aio enää tammikuussa maksaa Arjen avun toimitilana ja kirpputorina olevan entisen kananmunapakkaamon vuokraa. Kunta on ohjeistanut yhdistystä kääntymään Varsinais-Suomen hyvinvointialueen puoleen ja pyytämään avustusta sieltä.

Kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Maire Järnström kertoo, että tukea olisi ehkä mahdollista saada, jos yhdistys olisi saanut kunnalta rahallista tukea tänä ja viime vuonna. Järnströmin mukaan hyvinvointialue ei anna tukea, koska kunta on maksanut Arjen avun toimitilan vuokran, 950 euroa kuukaudessa, suoraan vuokranantajalle.

Taloudelliset varansa Arjen apu kerää kirpputorimyynnillä. Niiden turvin se on kyennyt työllistämään pitkäaikaistyöttömiä vuodeksi kerrallaan. Palkkatuella tapahtuva työllistämistoiminta on ollut merkittävä ponnistus Arjen avulle, sillä TE-palvelut maksaa palkkarahat yhdistykselle vasta takautuvasti toteutuneiden palkkakulujen mukaan. Tähän mennessä Arjen apu on työllistänyt omin rahkein neljä oripääläistä.

– Kirpputorin myyntitulot eivät kuitenkaan riitä toimitilamme vuokraan ja palkkaan, Järnström huokaa. Hän työskentelee Oripään kunnan palveluksessa palkkatuella vuoden loppuun saakka.

Arjen apu ry perustettiin neljä vuotta sitten Oripään kunnan kuntouttavan työtoiminnan tueksi. Vuodenvaihteen jälkeen oripääläiset tulevat käymään kuntouttavassa työtoiminnassa Pöytyällä tai Loimaalla.

Ruokajaolle on tarvetta

KirpputOriksi nimetyn toimitilan yhteydessä on Arjen avun Messi, jossa on vähävaraisten ruokajakelua varten jääkaappeja sekä arkkupakastimia. Jaettavat tuotteet tulevat paikallisesta K-Marketista sekä varsinaissuomalaisesta leipomosta.

Järnström kertoo, että ruoka-apua hakee viikoittain keskimäärin kymmenkunta henkilöä. Ruokajaon jatkamista Oripäässä on selvitetty, mutta tilanne näyttää vaikealta.

– Esimerkiksi seurakunnalla ei ole tarvittavia tiloja, Järnström sanoo.

Lahjoituksena saatua ruokaa on myös käytetty kerran kuussa Oripään SPR:n ateriapäivinä, jolloin vapaaehtoiset ovat laittaneet Messissä tukevan lounaan.

Oma lukunsa on KirpputOrin pihalla tapahtuva Arjen avun klapituotanto. Yhdistyksen vapaaehtoiset ovat pienineet kunnan toimittamista pölleistä polttopuita ja toimittaneet niitä sitten ennaltaehkäisevänä toimeentulotukena kuntalaisille.

Aikaa on vuoden loppuun

Merkittäväksi asiaksi Järnström nostaa myös Arjen avun sekä KirpputOrin tarjoaman keskustelumahdollisuuden ja yksinäisyyden torjunnan.

– Miehet puhuvat murheistaan Shellin kahviossa, mutta naisille ei ole samanlaista paikkaa. He ovat tulleet pistäytymään kirpputorille ja purkaneet samalla tuntojaan, Järnström kertoo.

Hän toteaa pitkälti talkootyöhön nojaavan Arjen avun tulevaisuuden näyttävän huonolta, mutta yhdistystä ei olla vielä lakkauttamassa. Yhdistyksen hallituksen jäsenten mielestä on pöyristyttävää, että kunta panee merkittäviä summia liikuntapaikkoihin, mutta vähäosaisten tarpeita palvelevalle huoneistolle ei heru tukea.

Jos Oripään Arjen apu ry:lle ja KirpputOrille ei löydy pelastajaa, Salamäentien varrella olevan toimitilan tyhjennys aloitetaan näillä näkymin joulukuun puolivälissä ja lappu pannaan luukulle vuoden viimeisenä päivänä.