Seurakuntavaalimatematiikkaa

0

Yhteiskunnallisesti valveutunut tuttavani paljasti, ettei ole koskaan äänestänyt seurakuntavaaleissa. Hän kertoi toteuttaneensa äänioikeuttaan kaikissa kunta-, eduskunta-, europarlamentti- ja presidentin vaaleissa. Oli jopa äänestänyt keskustapuolueelle presidentinvaaliehdokasta vuonna 1999, vaikkei ollut edes puolueen jäsen. Mutta seurakuntavaaleissa hän ei ole koskaan äänestänyt, koska ei ole saanut tolkkua ehdokaslistoista.

Tuttava ei ole ajatustensa kanssa yksin. Viime seurakuntavaaleissa äänestysprosentti oli koko maassa vain 14,4. Auranmaalla päästiin sentään joka kolkassa yli 20 prosentin. Pienin lukema oli Pöytyän 24,9 prosenttia ja suurin Tarvasjoen 31,8 prosenttia.

Ympäripyöreät ehdokaslistojen nimet ovat seurakuntavaaleissa valtakunnallinen trendi, vai mitä sanotte näistä: Uuden Mikaelin asialla -ehdokaslista (Mikaelin seurakunta, Helsinki), Sanasta elämään (Vantaa), Tulkaa kaikki (Paimio), Yhteisellä matkalla (Joensuu) ja Samassa veneessä kohti tulevaisuutta (Eno). Viimeksi mainittu herättää jopa hilpeyttä, kun mieleen pullahtavat sanonnat ”samassa veneessä” ja ”eno veneessä”. Samassa veneessä tuntuvat olevan kaikki sikäläiset, sillä Enossa ei ole veneilijöiden lisäksi muita ehdokaslistoja.

Pienissä seurakunnissa äänestäjä pääsee vielä melko helpolla: vaikka listojen nimet olisivat epämääräisiä, löytyy niistä tuttuja kasvoja. Mutta mitä suuremmiksi seurakunnat turpoavat liitosten myötä, sitä hankalammaksi äänestäjien tehtävä käy.

Kerroimme lehdessä, mitä näkemyksiä seurakuntavaalien ehdokaslistat edustavat (AVL 4.11.). Hyvin mielenkiintoinen on muun muassa Pöytyän seurakunnan ehdokaslistojen anti. Ehdokkaita on asettanut kaksi ehdokaslistaa; Toivon ryhmä ja Kirkko kuuluu kaikille, ja molemmissa tuntui olevan ehdolla niin konservatiiveja kuin liberaalejakin.

Alkuperäisväestöltä äänestäminen toki sujuu sutjakkaasti. Uudisasukkaille olisi kiva suositella vaalikonetta, mutta… Suomen evankelisluterilaisen kirkon vaalikoneeseen (seurakuntavaalit.fi/vaalikone) on vastannut Pöytyän seurakunnan ehdokkaista vain puolet.

Pöytyän seurakunnassakin ollaan nyt isojen kysymysten äärellä. Päätöksiä tullaan tekemään muuan muassa kiinteistöjen remonttitarpeesta ja samaa sukupuolta olevien vihkimisestä kirkoissa. 24,9:n äänestysprosentti ei anna kovin kummoista mandaattia sellaisten päätösten tekemiseen. Toivottavasti tällä kertaa ei jäädä yhtä pieniin lukemiin.

 

tuottaja
Sirpa Virtanen
sirpa.virtanen@avl.fi