Soten vuoksi kävi köpelösti

0

Oripäässä pitkäaikaistyöttömien ja vähäosaisten hyväksi toiminut Arjen apu ry panee toimintansa tauolle. Taustalla kummittelee sote-uudistus ja sen byrokraattiset kiemurat. Asiaan liittyvät syyt ja seuraukset ovat suorastaan tragikoomisia, mutta hauskuus on asiasta kaukana. Nythän on käymässä niin, että sote-uudistuksen vuoksi jo ennestään vaikeassa asemassa olevien oripääläisten arki on kohta vieläkin vaikeampaa.

Sote-uudistus on siis toimimassa täysin päin vastoin kuin oli tarkoitus. Uudistuksen tarkoitushan ei ole luoda valtavaa byrokraattista möhkälettä, jossa järjenkäyttö on kielletty vaan parantaa niiden asemaa, jotka tarvitsevat paljon yhteiskunnan palveluita.

Jo etukäteen oli selvää, että sote-uudistus on suuri ja vaikeasti hallittava kokonaisuus. Monen hallituksen sote-hankkeet kaatuivat juuri uudistuksen kokoon. Nyt toteutuvan uudistuksen kanssa ongelmat kyllä tiedostettiin, mutta ei varmaankaan ole yllätys, ettei kaikkiin seurauksiin ole osattu varautua.

On hyvä palauttaa mieliin, että yksi sote-uudistuksen perusteista oli se, että sosiaali- ja terveyspuolen yhteistyötä on syytä lisätä. Tavoitteena oli siis byrokraattisten raja-aitojen madaltaminen, ei uusien rakentaminen. Uusi raja-aita on kuitenkin syntymässä kuntien, yhdistysten ja hyvinvointialueen väliin. Tästä on esimerkkinä myös ne ongelmat, jotka ovat nousseet esiin ruokapalvelujen kanssa. Kun keittiössä kokataan sekä koululaisille että ikäihmisille, se on ongelma koska toisia palvelee kunta, toisia hyvinvointialue. Ei sen kuitenkaan pitäisi olla mikään ongelma.