Talousarvio turvaa nykyisen palvelutason – Pöytyä pitää välivuoden investoinneista

0
Korkojen nousu nostaa kiinteistöleasingin kustannuksia. Pöytyä on Elisenvaaran koulurakennuksen lisäksi hankkinut Yläneen päiväkodin kiinteistöleasingillä.

PÖYTYÄ. Pöytyän kunnan arvioidaan vielä ensi vuonna pääsevän positiiviseen tulokseen. Suunnitelmavuosien aikana tilanteen arvioidaan heikentyvän. Viime vuosilta taseeseen kertynyt ylijäämä antaa kunnanjohtaja Mika Joen mukaan pientä selkänojaa.

–Mutta sen varaan ei taloutta voi tulevina vuosina laskea, Joki varoittaa Pöytyän ensi vuoden talousarvioon laatimassaan katsauksessa.

Viime vuoden lopussa Pöytyän kunnan taseessa oli kertynyttä ylijäämää noin 5,19 miljoonaa euroa. Kunnanhallituksen hyväksymässä ja edelleen kunnanvaltuustolle esittämässä talousarviossa ylijäämää arvioidaan kertyvän ensi vuonna noin 567 000 euroa.

Talousarviota valmistellaan epävarmuuden keskellä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirto hyvinvointialueelle tulee muuttamaan kuntien toimintaa ja taloutta merkittävällä tavalla. Pöytyältä esimerkiksi siirtyy vuodenvaihteessa noin 200 työntekijää hyvinvointialueen palvelukseen. Merkittävä osa kunnan menoista siirtyy hyvinvointialueelle ja talousarvion toimintakulut laskevat 59 miljoonasta reiluun 28 miljoonaan euroon. Samaan aikaan kuitenkin myös verotulot laskevat vajaalla puolella ollen noin 16,9 miljoonaa euroa. Valtionosuuksia kunta saa vanhaan verrattuna 35 prosenttia eli noin 8 miljoonaa euroa.

–Tulevat vuodet ovat Pöytyälle väistämättä taloudellisen sopeutumisen vuosia. Palvelut ja organisaatio on muokattava uuteen toimintamalliin ja talouden tasoon, Joki toteaa.

–Verotulojen ennustettu väheneminen ja valtionosuuksien lasku tulevat kiristämään kuntien taloutta. Korkea inflaatio ja korkojen nousu tuovat talouteen omia paineitaan, hän perustelee eikä usko, että valtiolta on apuja odotettavissa.

Joki toteaa myös Ukrainan sodan ja sen vaikutusten heijastuvan varmuudella kuntatalouteen.

–Vaikka kunnan lainakanta on maltillinen, korkojen nousu luo painetta kunnan talouteen varsinkin, kun korkojen nousu nostaa myös kiinteistöleasingin kustannuksia, Joki sanoo.

Pöytyä on toteuttanut Elisenvaaran yhtenäiskoulun ja lukion sekä Yläneen päiväkodin rakennushankkeet kiinteistöleasingillä.

EPÄVARMUUDESTA huolimatta ensi vuoden talousarvio turvaa Joen mukaan kuntalaisille nykyisen palvelutason.

–Investointien osalta ollaan pitämässä suurten kouluinvestointien jälkeen selkeää välivuotta ja esitetyt investoinnit kohdistuvat pitkälti korjausrakentamiseen ja infran ylläpitämiseen, Joki sanoo.

Vuoden 2023 investointiohjelman loppusumma on noin 1,5 miljoonaa euroa. Investointeihin sisältyvät muun muassa Kyrön Rajamäentien vuokratalojen vesikaton uusiminen ja huoneistojen väliset palokatkot (250 000 €), toimintakeskuksen vesikaton uusiminen (120 000 €), Riihikosken Virastotalon arkiston saneeraus (80 000 €), Elisenvaaran yhtenäiskoulun ja lukion täydentävät hankinnat (60 000 €) ja Yläneen palloiluhallin akustovillojen vaihto ja valaistuksen uusiminen (50 000 €).

Kaavateiden päällystämiseen sekä katuvalojen saneeraukseen ja lisärakentamiseen on varattu yhteensä 200 000 euroa, liikuntapaikkahankkeisiin 150 000 euroa, Kyrön jätevedenpuhdistamon lietekuivaimen uusintaan 100 000 euroa ja pääpumppaamon uusintaan 100 000 euroa.