Valtaosa Yläneen kunnantalon kuluista halutaan saada katettua vuokratuloilla

0
Pöytyän kunnanhallitus on valmis säilyttämään Yläneen kunnantalon kunnan omistuksessa, jos kiinteistön kuluista saadaan valtaosa katettua vuokratuloilla. Kuva: AVL arkisto/ Asko Virtanen

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen entisen kunnantalon kohtalo ei ihan vielä ole taputeltu. Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että tilan käyttötarve ja käyttäjien halukkuus maksaa tilasta käypää vuokraa selvitetään maaliskuun loppuun mennessä. Käyttäjien vuokrilla tulee saada katettua valtaosa kiinteistön kuluista. Muussa tapauksessa kunta etsii yritystoimintaa harjoittavan ostajan tai yhtiöittää rakennuksen ja myy sen osissa.

Kunnanhallituksessa rakennuksen tulevaisuudesta tehtiin kaksi esitystä. Veikko Niittymaa (kesk.) esitti Minna Kajander-Aallon (kesk.) kannattamana, että kiinteistöstä ei luovuta vaan se siirretään jatkoselvitettävien kiinteistöjen joukkoon. Niittymaa myös esitti, että kohteen tarpeellisuutta ja käyttöä selvitettäisiin yhdessä alueen toimijoiden kanssa maaliskuun loppuun mennessä. Vasta jos käyttö osoittautuu vähäiseksi, olisi Niittymaan esityksen mukaan luovuttava kiinteistöstä.

Esko Tuupan (kok.) tekemässä ja Joonas Rantalan (kok.), Ari Hellsténin (sd.) ja Farid Haralan (ps.) kannattamassa ehdotuksessa kiinteistön pitämiselle asetettiin tiukat ehdot. Tuuppa esitti kohteen käyttötarpeen ja käyttäjien vuokranmaksuhalukkuuden selvittämistä. Tuupan esityksen mukaan vuokratuloilla pitää saada katettua 80 prosenttia kiinteistön kuluista tai siitä luovutaan.

Tuupan esitys voitti ensimmäisessä äänestyksessä Niittymaan esityksen äänin 5–4. Tuupan esityksen takana oli Rantalan, Hellsténin ja Haralan lisäksi Sanna Pitkänen (kok.). Niittymaan esitystä kannattivat Kajander-Aalto, Hilkka Lindgren (kesk.) ja Marika Loponen (kesk.).

Jälkimmäisessä äänestyksessä pohjaehdotus hävisi Tuupan esitykselle äänin 0–8. Niittymaa äänesti tyhjää. Pohjaehdotuksessa Yläneen kunnantalosta olisi luovuttu ilman käyttötarpeen selvityksiä.

Yläneellä kunnan aikeet luopua entisestä kunnantalosta ovat herättäneet paljon keskustelua ja vastustusta. Kunnantalon puolesta on muun muassa laadittu adressi ja tällä viikolla perustettiin toimikunta, joka kerää tietoja kaikkien Yläneellä toimivien yhdistysten tilatarpeista.