Auranmaalle on perusteilla voimalajiseura

0
Auran Shellin takana olevassa teollisuuskiinteistössä oleva treenipaikka täyttyy pian vahvin laji -harrastajista sekä toiminnallisen, crossfit-henkisen treenin ystävistä. Pikkupoikamaisen innostunut ja tyytyväinen Marco Netterberg perustaa toiminnan tueksi vahvin laji -seuran. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Auran Shellin takana seisoo lumisia, mutta jykeviä teollisuushalleja. Yhden rakennuksen päätyovesta kurkistaa SunSalista tuttu sarjayrittäjä Marco Netterberg. Hän opastaa kädellään huitoen oikean hallin kohdalle, sillä mitään kylttejä ei hallin oven päällä vielä kiiltele. Mutta on vain ajan kysymys, kun sellainen oven päälle ripustetaan.

Oven takaa paljastuu paikka, jossa vahvuutta voi turvallisesti harjoittaa ja lisätä: Netterberg on täyttänyt hallin laitteilla, joilla voi treenata vahvin mies tai nainen -kisoja varten. Toisena tarkoituksena tilalla on tarjota mahdollisuudet harrastaa crossfit-henkistä toiminnallista harjoittelua, jossa kysytään hyvää tekniikkaa ja raakaa voimaa.

–Voima voi tietenkin olla vasta kehittymässä ja tässä on hyvä paikka sille. Kaikki mikä täällä tapahtuu, tapahtuu valvotusti ammattilaisen ohjaamana, Netterberg selventää.

Jos painotukkien ja -kelkkojen kanssa häärää itsekseen ilman neuvoja, voi saada itselleen jopa vammoja, joten Netterberg korostaa ammattimaisen ohjauksen merkitystä.

–Sitten kun tekniikat ovat varmasti hallussa ja voimme olla siitä varmoja, on mahdollisuus treenata myös itsenäisesti. Sata kiloa painavan Atlas-kiven nostaminen on todellakin tekniikkalaji, mutta ilman voimaa siitä ei selviä. Se tunne, kun kiven saa turvallisesti nostettua ylös, on huumaava, jokusen kiven itsekin jo nostanut Netterberg hehkuttaa.

Voiman huumaavaa tunnetta varten Netterberg päätti käynnistää Auranmaalle jotain aivan uutta.

–Tämän treenitilan ympärille on tarkoitus perustaa vahvin laji -seura, jonka treenitilana tämä toimii. Sen alla tai mahdollisesti ihan omana seuranaan toimii sitten toiminnallinen, crossfit-henkinen treenaus. Auranmaalla ei ole ollut sopivia tiloja tällaiseen. Kun itsekin olen tästä kovin innostunut, päätin viedä ajatusta eteenpäin. Nämä treenitilat ovat tähän hommaan mahtavat ja kehittyvät edelleen, Netterberg hehkuttaa.

Vahvuutta yllättävissä paikoissa

Uudet treenitilat mahdollistavat myös muiden seurojen treenit tiloissa.

–Täällä voisi hyvin pitää ohjattuja treenejä urheiluseuroille ja miksei myös joillekin yrityksille, Netterberg pohtii ja haluaa näyttää kuinka satakiloinen mies silppaa köydellä kattoon.

–Ei tää niin kovin helppoa ole eli tarvitsen tähän itsekin vielä ohjausta ja lisää treeniä, Netterberg naurahtaa, kun katto jää vielä haaveeksi.

Vahvuudesta Netterberg löytää mielenkiintoisia puolia.

–Vahvuutta voi olla valtavasti ihmisissä, joissa sitä ei aina ajatella olevan. Monet maanviljelijät esimerkiksi ovat valtavan vahvoja, koska joutuvat nostamaan painavia asioita myös käsin, ei vaan koneella. Tällaisella salilla voisi hyvin harjoitella myös turvallisen nostamisen oikeat suuntaviivat. Sellaisesta voimatreenistä ja tekniikkaharjoittelusta olisi varmasti hyötyä monessakin ammatissa. Liian moni repii itsensä sairaslomalle tai pahimmillaan tekee loppuelämäksi vammoja huonoilla tekniikoilla, Netterberg pohtii.

Seuran kautta kisaamaan

Marco Netterberg on ajatellut toimia uuden vahvin laji -seuran perustajana.

–Jossain kohtaa aion sitten vetäytyä enemmän taustalle, kun homma alkaa pyöriä. Tähän on tulossa ihan nimekkäitä ja ansioituneita tekijöitä, mutta niistä kuullaan lisää myöhemmin, Netterberg vihjailee.

– Vahvin laji -seuran kautta on tarkoitus päästä kisaamaan. Seura hoitaisi lisenssit ja kilpailuhommat kuntoon. Tässä ollaan rakentamassa siis vahvaa seurakulttuuria kisaamista varten. Ensimmäiset tutustumiskerrat on jo sovittu ja niihin haetaan porukkaa mukaan, Netterberg sanoo.

Vahvin laji -seura ei ole liitoksissa SunSaliin, vaikka synergiaa hyödynnetäänkin.

–Tietenkin hyödynnetään olemassa olevia kontakteja ja mahdollisesti jotain laitteita, voi tulla salin päästä tänne käyttöön, mutta tämä on kuitenkin ihan oma hommansa eli seuratoimintaa, Netterberg selventää.
Tuomas Honkasalo