Aurassa valmistettavat tonnin linkkarit ovat EDC-friikkien unelmia: Kahvat ovat hiilikuitua ja terät työkaluterästä

0
Pöytyäläinen Viljami Salonen ja tarvasjokelainen Tapio Syrjälä viimeistelevät veitsien osat käsityönä.

AURA. Auralaisen Hog House Knives Oy:n Model T:ksi nimetyt linkkuveitset tuntuvat keveiltä ja niiden muotoja on kiva katsella sekä tunnustella.

Yrittäjät Tapio Syrjälä ja Viljami Salonen kertovat tekemiensä linkkuveitsien olevan EDC-intoilijoiden mieleen. Lyhenne tulee sanoista every-day carry ja se tarkoittaa esineitä, joita pidetään mukana päivittäin.

Tavanomaisia EDC-tavaroita ovat monitoimityökalut, taskulamput, kellot, kynät ja avaimenperät. Alan harrastajat suosivat nokkelia, juuri heitä varten tehtyjä tuotteita. Kotona ne asetetaan EDC-tarjottimelle.

Model T:n suunnitellut puukkoseppämestari Syrjälä asettaa pöydälle ensimmäisen sekä viimeisimmän mallisarjan edustajan ja ryhtyy käymään läpi lukusia pieniä eroja.

– Tavoitteena on tehdä kaikki aina vaan paremmin, Syrjälä kiteyttää yrityksen ideologian.

Useimmat veitsimalliin tehdyt muutokset ovat lähtöisin asiakkaiden toiveista; esimerkiksi taskuklipsu nostaa veitsen kahvaa enää rahtusen kankaan reunan yläpuolelle, kun aiemmin se nousi asiakkaan mielestä liian ylös.

Veitset värjätään ja viimeistellään tilaajan toiveiden mukaan.

– Teoriassa vaikka timanteilla, kultaseppänä työskennellyt metalliartesaani Viljami Salonen sanoo.

Työstökeskus on työsalin sydän

Hog House Knivesin veitset ovat kuin teknisiä koruja. Kahva sekä taskuklipsu ovat titaania. Terä on jauhemetallurgisesti valmistettua RWL 34 -työkaluterästä.

Yrityksensä tärkeimmäksi koneeksi Syrjälä ja Salonen esittelevät Haas VF-2 -CNC-työstökeskuksen. Sen turvin on mahdollista valmistaa 40–60 linkkuveistä kuukaudessa. Niiden kokoaminen ja viimeistely ovat käsityötä.

Aluksi työstökeskus surisi auralaisessa sikalassa, johon viittaa myös yrityksen englanninkielinen nimi. Syrjälä ja Salonen sanovat olevansa tyytyväisiä nykyiseen toimitilaansa Auran Portinkaarella, Shellin naapurissa. Enää heidän ei tarvitse värjötellä työpaikallaan ja valoakin on riittämiin.

Miesten tavoitteena on hankkia vielä toinen työstökeskus ja aloittaa uuden veitsimallin tuotanto.

Päämarkkinat ulkomailla

Vieläkö ehtii tilata veitsen joululahjaksi?

Syrjälä ja Salonen nyökyttelevät ja lupaavat toteuttaa toiveet, jos tilauksia ei satele aivan mahdottomasti.

Perusmalli maksaa 750 euroa ja koristellumpi versio 1 100 euroa. Suuri osa Aurassa syntyneistä linkkuveitsistä päätyy Saksaan ja Yhdysvaltoihin sikäläisten jälleenmyyjien välittäminä. Huomattava osa asiakkaista on EDC-kulttuurin kannattajia ja heidän lisäkseen asiakaskunnassa on veitsikeräilijöitä.

Jälleenmyyjäverkoston rakentaminen on vaatinut Syrjälältä ja Saloselta pitkäjänteistä puurtamista. Käytännössä työ on ollut loputtomalta tuntuvaa sähköpostien lähettämistä.

Koronapandemian hiivuttua on ryhdytty järjestämään alan messuja, joille kaksikko suunnittelee ennen pitkää lähtevänsä. Kyseessä kun on käsityöammatti, joka henkilöityy vahvasti tekijöihinsä.