Liikkumisen ilo vei Markku Kallion suksille ja pesäpallon pariin

0
Markku Kallio tunnetaan parhaiten pesäpallosta, mutta lajia tärkeämpää on liikkumisen ilo. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ. –Pesäpallo vaatii sekä hyvää kuntoa että hyvää pelisilmää. Pitää löytää aukot ja lyödä sinne. Tärkeää on myös, että tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa, miettii pöytyäläisen pesäpallon grand old man Markku Kallio.

Kallio laskee toimineensa yli kolmessakymmenessä seurassa joko pelaajana tai pelinjohtajana. Pitkä ja merkittävä pesti oli vuonna 1973 alkanut ja kolme vuosikymmentä kestänyt pesti Loukonkulman Lukon puheenjohtajana.

–Olen varmaan ollut sopeutuvainen eri tilanteisiin eikä ärräpäivä ole tullut, Kallio miettii vahvuuksiaan pitkässä puheenjohtajapestissä.

Pitkät perinteet

Vaikka Kallion panos pöytyäläisen pesäpallon kehityksessä on ollut merkittävä, hän painottaa, että pöytyäläisellä pesäpallolla on pitkät perinteet.

–Kaulanperä ja Kumila ovat aina olleet vahvoja pesäpallon suhteen. Sodan jälkeen oli paljon nuoria, joilla riitti energiaa niin kuin minullakin, Kallio kertoo.

Pesäpallon pelaaminen ei vaatinut kovin kummoisia investointeja. Mailatkin tehtiin itse.

–Kuusesta tulee hyvä maila, se on mäntyä sitkeämpää, Kallio vinkkaa.

Ihan vaaratonta ei touhu aina ollut.

–Kerran kävi kouluaikana niin, että pallo meni koulun keittolan ikkunasta läpi. Päästiin sitten aikaisemmin kotiin, kun ei saatu ruokaa sinä päivänä, Kallio muistelee.

Ilo liikkua

Markku Kallio tunnetaan pesäpallosta, mutta hänelle itselleen hiihto on ollut vähintään yhtä rakas laji.

–Kilometrejä en ole koskaan laskenut, mutta kyllä niitä kertyi varsinkin silloin kun osallistuin Pirkan hiihtoon ja Finlandia hiihtoon. Pirkka oli pituudeltaan 90 kilometriä ja Finlandia 70.

Liikunnan pariin on Kallion vienyt nimenomaan liikkumisen ilo, ei kilpailuvietti.

Kallion perheessä halu käyttää aikaa urheilun hyväksi kulkee jo toisessa puolessa, sillä Markku Kallion lapset Paavo ja Tarja ovat vahvasti mukana kehittämässä pöytyäläistä pesäpalloa.

–Kaippa se on geeneissä. Lapset ovat varmaan katsoneet mitä se isä touhuaa ja luontaisesti lähteneet mukaan toimintaan.

Tärkeä peli-ilo

Vapaaehtoistyöhön ajavat kova talkoohenki ja innostus, jotka Loukonkulman Lukossa ovat aina vallinneet.

–Olen ollut pomo, mutta ilman talkooporukkaa mikään ei olisi ollut mahdollista, Kallio muistuttaa. Tärkeintä onkin tekemisen ilo, ei kilpailu sinänsä. En ole koskaan ajatellut, että pitäisi pelata mestaruussarjassa, mutta peli-intoa pitää olla niin paljon, että katsojat viihtyvät, Kallio miettii.

Urheilun ohella metsä on ollut Kalliolle tärkeä asia läpi elämän – niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Metsässä liikkuminen ja työskentely on hyvä tapa pitää kuntoa yllä. Vanhenemista Kallio ei kerro liikaa miettivänsä.

–Kun tulee 80 vuotta mittariin, niin kyllähän sitä mieleen tulee, että on vanha. En ole koskaan kuitenkaan vanhuutta ajatellut, vaan elänyt tasapainoista elämää tässä ja nyt. Terveellisesti olen yrittänyt elää ja käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa, Kallio kertoo.


KUKA?

Nimi, paikkakunta: Markku Kallio, Pöytyä
Syntymäaika, syntymäpaikka: 15.12.1942, Pöytyä
Ammatti: ostoesimies eläkkeellä
Koulutus: metsätyönjohtaja
Perhesuhteet: vaimo, kolme aikuista lasta.
Harrastukset: hiihtäminen, pesäpallo, retkeily
Motto: rakasta ja tule rakastetuksi