Himolan nuoren teatterin Metsänpeitossa-näytelmä muistuttaa ilon tärkeydestä

0
Puolen hehtometrin metsässä tapaa jos jonkinlaisia taruhahmoja. Karhut (Eemil Nuortimo ja Riikka Laine), Punahilkka (Heini Kallionpää), Kultakutri (Eveliina Sankari), Eksynyt mies (Kari Saari) ja isoäiti (Elisa Niittymäki) ovat ihmeissään, kun puut (Janna ja Sanna Kajala) ilmestyvät omin jaloin tai pikemminkin juurin karhujen mökille.

PÖYTYÄ/Yläne. Loppiaisena ensi-iltansa saava Himolan nuoren teatterin näytelmä Metsänpeitossa vie katsojansa puolen hehtometrin metsään, jossa tavataan jos jonkinlaista väkeä. Metsässä seikkailee paitsi tuttuja hahmoja vanhoista saduista, kuten Punahilkka (Heini Kallionpää) ja Kultakutri (Eveliina Sankari), myös velho (Edvard Gavriljuk), metsästäjä Kaunomieli (Elijas Kulmala) sekä Eksynyt mies (Kari Saari), joka ei millään löydä tietään takaisin kotiin. Ei edes puhuvien puiden (Sanna ja Janna Kajala) avustuksella. Toisaalta, onko metsästä niin kiirekään pois, kun vastaan tulee koko ajan uusia ystäviä.

Hauskojen hahmojen lisäksi näytelmässä on opetus. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Paula Ahola toteaa etenkin aikuisten unohtavan usein, ettei elämä ole niin vakavaa.

–On ihan ok näyttää ilonsa, eikä siinä ole mitään noloa, vaikka hyppelee ja naureskelee, hän kertoo esitykseen kätketystä viisaudesta.

Idea tarinaan lähti Aholan mukaan metsänpeitto-sanasta, joka alkoi pyöriä hänen päässään alkuvuodesta. Siihen alkoi kytkeytyä tarinoita metsään eksymisestä ja siitä, miten se voi näyttää vieraan silmissä vähän mystiseltä ja ehkä hullunkuriseltakin paikalta.

–Toinen ajatus oli se, että yhdistelen näytelmässä vanhoja ja uusia hahmoja.

Täysin uutta nuorten teatterissa on taas se, että mukana on myös neljä aikuista. Nuoria on puolestaan seitsemän.

–On ollut hurjan hauska seurata, miten hienosti lasten ja aikuisten yhteispeli on sujunut. Tuntuu, että nuoret saavat vanhemmilta rohkeutta, ja vanhemmat taas nuoremmilta virtaa.

Kultakutri (Eveliina Sankari) ja Punahilkka (Heini Kallionpää) ovat piiloutuneet pöydän alle, sillä he aikovat pelästyttää muun metsänväen kolmen oikein iloisen karhun mökissä.

Konkari ja untuvikko

60 vuotta näyttelemistä harrastanut Kari Saari , 77, saa kunnian olla esityksen vanhin. Hän kertoo yleensä keskittyneensä talvisin muihin harrastuksiin, eikä ole sen vuoksi ollut mukana kuin kesän näytelmissä.

–Kun Paula nyt varovasti ehdotti ja sanoi, ettei Eksyneen miehen roolini olisi kovin suuri, suostuin.

Hän kuitenkin naurahtaa, että käsikirjoituksen nähtyään hän huomasi olevansa mukana lähes joka sivulla. Lupautuminen ei ole silti kaduttanut, sillä nuorten kanssa näytteleminen on tuonut konkarillekin uutta potkua.

–Olen saanut intoa takaisin, koska nuorten energiataso on aivan toista luokkaa. Se tarttuu itseenkin, hän kiittelee.

Innostavaa on ollut myös se, että lastennäytelmässä saa oikeasti näytellä.

–Tuntuu hyvältä, kun roolin saa vetää yli. Aikuisten puolella pitää olla aina tosi varovainen, etteivät eleet ja ilmeet mene näyttelemisen puolelle, hän naurahtaa hiuksen hienolle erolle.

Joukon nuorin on Punahilkkaa esittävä ensikertalainen Heini Kallionpää , 10. Hän sanoo aina tykänneensä näyttelemisestä, vaikka ei olekaan ollut aiemmin mukana.

–Tämä on tosi kiva harrastus ja aion jatkaa sitä ensi vuonnakin, hän kehuu ja kertoo saaneensa myös uusia kavereita.

Vaikka Heini ei osaakaan sanoa, mikä on ollut kivointa tähän mennessä, hauskimman kohtauksen hän osaa kuitenkin nimetä.

–Se on se, kun pelästytämme Kultakutrin (Eveliina Sankari) kanssa muun metsänväen kolmen oikein iloisen karhun talossa.

Ensi-iltaa Heini kertoo odottavansa jännittynein mielin.

–Eniten pelottaa ehkä se, että unohdan sanat, vaikka osaankin ne jo ihan hyvin.

Metsänpeitossa. Käsikirjoitus ja ohjaus: Paula Ahola. Ensi-ilta perjantaina 6.1. klo 15. Muut näytökset: lauantaina 7.1. klo 15, sunnuntaina 8.1. klo 15, keskiviikkona 11.1. klo 18, lauantaina 14.1. klo 15 ja sunnuntaina 15.1. klo 15.

Näytelmä toteutetaan yhteistyössä Uudenkartanon kyläyhdistyksen ja Auranlaakson kansalaisopiston kanssa. Esityspaikka Yläneen Työväentalo, Haverintie 28. Lippuvaraukset arkisin klo 19–20 ja viikonloppuisin klo 10–15 numerosta 0400 798 740.