Myyminen voisi olla mahdollisuus

0

Pöytyän kiinteistöstrategian käsittely kunnanvaltuustossa keskittyi odotetusti Yläneen vanhan kunnantalon kohtaloon. Pohdinta sai kolme kuukautta lisäaikaa, mutta vaatimus siitä, että kunnan pitää saada 80 prosenttia kuluista katettua vuokratuloilla, säilyi. Jos vuokralaisia ei löydy, vanha kunnantalo menee myyntiin kesäkuun lopulla.

Näin mitä todennäköisemmin käy, sillä yhdistyksillä ei ole varoja riittävään vuokranmaksuun.

Vanhan kunnantalon myynti on nähty Yläneellä ennen kaikkea uhkana, mutta voisiko se olla myös mahdollisuus? Jykevä rakennus keskellä kylää saattaisi hyvinkin houkutella yrittäjää tai yrittäjiä, jotka toisivat kylälle lisää elämää ja palveluita.

Keskustelussa vanhan kunnantalon kohtalosta on unohtunut se, että keskeisin toimija yhteiskunnassa – myös Pöytyällä – ovat yritykset, ei kunta tai edes julkinen sektori kokonaisuudessaan. Kuntien rooli on lisäksi hyvää vauhtia pienenemässä entisestään.

Parhaat ratkaisut ovat usein sekä-että-tyyppisiä, eivät joko-tai-tyyppisiä. Voisiko kunnantalolle löytyä ostaja, joka harjoittaisi kiinteistössä yritystoimintaa, mutta joka olisi myös halukas vuokraamaan osan tiloista kunnalle ja/tai kansalaisopistolle ja sitä kautta myös yhdistysten käyttöön.

Yhteistyömuotoja yrityselämän kanssa kannattaa alkaa miettiä laajemminkin, sillä muutaman vuoden siirtymäajan päätyttyä kunnalla on todennäköisesti käsissään melkoinen määrä tyhjiä sote-kiinteistöjä.