Oikea lista

0

”Muista, että elämässä tärkeintä on tehdä lista lempileffoista. Ja kauneimmista biiseistä lista, hämähäkkimiehen vihollisista.” Vaikka arvaan rokkari Herra Ylpön tarkoittaneen juuri päinvastaista, aion nyt listata asioita. Ajankohtakin on listaamiseen mitä sopivin. Mutta ennen kaikkea teen listan siksi, että yleensä kun jotain listataan, tuppaa menemään väärin. Tässä siis oikea lista vuoden parhaista.

Vuoden paras tv-sarja: Pysäyttäkää Nyqvist. Ylellä kesällä julkaistu satiirinen vakoilukomediasarja on taatusti jotain, jollaista ei ole ennen Suomen TV-tarjonnassa nähty. Poikkeuksellisen mielikuvituksellinen mutta ällistyttävän ajankohtainen ja silti nauruhermoja ihan uudella tavalla kutkuttava sarja.

Vuoden urheilija: Wilma Murto. Suomella on ollut superhieno urheiluvuosi, ja esimerkiksi olympiamitalisti Iivo Niskanen on tietysti vahvoilla. Iivolla on jo entuudestaan pysti poikineen, joten tuskin pistää pahakseen, vaikkei tällä kertaa voittaisi. Joku voi olla myös sitä mieltä, että rallin maailmanmestari Kalle Rovanperä ansaitsi tittelin. Wilma Murto kuitenkin edustaa yleisurheilua, joka kaipaa nostatusta, ja hän on tehnyt sinnikkäästi työtä päästäkseen lajinsa huipulle. Murron lajiakaan ei ole ”ylipalkittu”. Seiväshyppääjälle on palkinto jaettu vain kerran aiemmin, vuonna 1962 Pentti Kustaa Nikulalle. Jos urheilutoimittajilla on yhtään pelisilmää, he valitsevat Murron vuoden parhaaksi urheilijaksi.

Vuoden kannatusjoukko: TarU:n edustuksen eli hirvilauman fanit. Meno katsomossa on välillä kuin parhaimmissa liigamatseissa. Yhteisöllisyyttä ja pikkupaikkakunnan nuorten yhteishenkeä parhaimmillaan. Hirvilauman innoittamana nuoret ovat myös tehneet TikTok-videoita, joille hirviemokin hörähtelee. Jatkakaa samaan malliin. Möö!

Vuoden artisti: Battle Beast -yhteen laulaja Noora Louhimo, joka rokkaa raspikurkulla tai korkealta ja kovaa mutta halutessaan laulaa myös kuin enkeli. Jumalaisen taitava ja monipuolinen laulaja, joka saattaa edustamansa musiikkigenren vuoksi mennä monelta ohi korvien.

Vuoden some-eläin: Tiluksilla-eläintilan Roki-vuohi. Tiluksilla on todellinen hyvän mielen somesivusto ja vuoden some-eläin voisi olla mikä tahansa tilan eläimistä. Mutta Rokissa on reipasta asennetta.

Vuoden sykähdyttävin hetki: Kuukkelin istahdus. Linnun pienet varpaat kääriytyvät sormen ympäri ja nokka poimii tarjotut evään kämmeneltä. Ohikiitävän lyhyt, mutta ikimuistoisen sykähdyttävä hetki.

toimittaja
Marika Timonen
marika.timonen@avl.fi