Pöytyän srk remontoi isolla rahalla – Pullistuma kirkon seinässä huolettaa talouspäällikköä

0
Minna Stenroosin mukaan Pöytyän seurakunta on saamassa tänä vuonna saman verran verotuloja kuin viime vuonna, reilut 1,7 miljoonaa euroa. Seurakunnan jäsenmäärä on pudonnut, mutta verotulot ovat toistaiseksi pysyneet lähes entisellään. Ilmiötä on selitetty ansiotulotason nousulla.

PÖYTYÄ. Ensi vuonna seurakunta remontoi Pöytyän kirkon katon sekä julkisivun noin 1,2 miljoonalla eurolla ja vuonna 2024 on edessä arviolta 1,8 miljoonaa euroa nielevä kirkon sisäremontti.

Pöytyän seurakunnan talouspäällikkö Minna Stenroosin mukaan alkuvuodesta kilpailutetaan urakoitsija. Itse työt on tarkoitus aloittaa niin varhain keväällä kuin sää sallii. Aluksi kirkon kattotiilet irrotetaan sekä puhdistetaan ja niiden alla oleva ruostunut peltikate poistetaan. Tämän jälkeen katolle tehdään uudet ruoteet ja puhdistetut tiilet ladotaan paikoilleen.

Nyt kirkon seinustoilla on varoituskylttejä sekä lippusiimaa, jottei kukaan jäisi putoavien tiilien alle.

Tulevan sisäremontin tärkeimpiä tavoitteita ovat esteettömyyden parantaminen sekä järkevän lämmitysmuodon löytäminen.

Murheita aiheuttavaksi yksityiskohdaksi Stenroos esittelee kirkon seinustalla, ikkunan alla olevan pullistuman.

– Ikkunan yläpuolelle on luultavasti jätetty liian vähän painumavaraa, ja ikkunan kohtaan kohdistuu suuri paino. Se on kääntänyt ikkunaosan pullottamaan yhteen suuntaan ja alaosan toiseen, Stenroos selittää.

Pullistuma on suoristettavissa, mutta talouspäällikkö jännittää ongelman laajuutta.

– Nähtäväksi jää, pitääkö muutkin ikkunakohdat korjata pullistumien ehkäisemiseksi, hän tuumii.

Maalämpö Oripäähän

Toinen merkittävä investointi Pöytyän seurakunnalle on maalämpöjärjestelmän hankkiminen Oripään kirkkoon. Siihen on budjetoitu ensi vuodelle 265 000 euroa. Maalämpöön on mahdollista saada 20 prosentin avustus ARA:lta.

Lämmitysjärjestelmän uusiminen muuttaa hivenen kirkkosalin ilmettä.

– Penkkejä on lyhennettävä, koska lämpöpattereista on tehtävä useampilehtisiä. Kyseessä ei kuitenkaan ole oleellinen muutos, Minna Stenroos kertoo.

Maalämmön konehuone asennetaan talousrakennukseen ja sitä varten joudutaan luopumaan toisesta yleisö-wc:stä. Lämpökaivot porataan talousrakennuksen tuntumaan.

Sakastissa olevan öljypolttimen tilalle rakennetaan minikeittiö sekä kaapistoja. Maanalainen öljysäiliö poistetaan kirkkomaalta.

Ensi kesänä tehtävät maalämpötyöt kestänevät pari kuukautta. Kirkkoa voidaan todennäköisesti käyttää niiden aikana lähes normaalisti.

Samalla Pöytyän seurakunta kunnostaa Oripään kirkkomaan edustalla olevan porttirakennuksen, niin sanotun läpikäytävän. Kunnostustyö tehdään valtionrahoituksen turvin, jota Pöytyän seurakunta on saamassa kaikkiaan 193 000 euroa. Valtionrahoitus on tarkoitettu käytettäväksi hautaustoimeen, väestökirjanpitoon sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon.

Kiinteistöjä myyntiin

Pienempiä vuodelle 2023 ajoitettuja remontteja ovat Oripään seurakuntatalon ja Kyrön seurakuntakodin sadevesijärjestelmien uusiminen.

Seurakunnan päättäjät siirsivät ensi vuodelle kaavaillun Yläneen seurakuntatalon katto- ja julkisivuremontin vuodelle 2024. Myös Riihikosken seurakuntatalon katto tarvitsee ennen pitkää korjausta. Se tehdään näillä näkymin 2025.

Vuoteen 2025 ulottuvan investointisuunnitelman loppusumma, noin 3,6 miljoonaa euroa, on Minna Stenroosin mukaan pienelle seurakunnalle valtavan suuri raha. Hän toivoo kirkkohallituksen myöntävän reilun korjausavustuksen Pöytyän kirkon remonttiin. Seurakunnan talousarviossa on arvioitu, että siihen saadaan ainakin 40 prosentin avustus.

Kirkkoremontti nielaisee seurakunnan sijoitusrahat 500 000 euroa, ja sen lisäksi seurakunta tarvitsee 1,5 miljoonaa lainaa, mikäli kustannusarviot toteutuvat, eikä avustuksia heru suunniteltua enempää.

Ensi vuonna Pöytyän seurakunta aikoo myydä omaisuuttaan noin 200 000 euron edestä. Myytäviä kohteita ovat Yläneen pappilan pelto, Jokisuun maa-alue, Yläneen Hohmonrivin asunto, Yläneen kanttorila ja Karinaisten suntion asunto. Lisäksi metsätaloudesta saadaan 90 000 euron tuotto.

 

Investoinnit 2023

Pöytyän kirkko, suunnittelutyö ja peruskorjaus 1 180 000 euroa
Pöytyän kirkossa tehtävä konservointi (avustus 70%) 70 000 euroa
Kyrön srk-kodin sadevesijärjestelmä 55 000 euroa
Oripään kirkon maalämpö (avustus 20%) 265 000 euroa
Oripään srk-talon sadevesijärjestelmä 40 000 euroa
Läpikäytävän kunnostus 32 000 euroa