Kun yhdistetään klassikkoteos Addams family, hurjan maineen niittänyt ohjaaja Tim Burton ja ripaus nykyaikaa voidaan päätyä vain kahteen lopputulokseen; täydelliseen pettymykseen tai uskomattomaan onnistumiseen. Netflixin uusi kahdeksanjaksoinen sarja Wednesday edustaa näistä jälkimmäistä.

Tim Burtonin tuoreimmassa ohjauksessa esitetään Addams Familyn tytär Wednesday täysin uudessa valossa. Teini-ikäinen Wednesday päätyy opiskelemaan maagiseen sisäoppilaitokseen, jossa hän nopeasti kietoutuu osaksi suurta murhamysteeriä, jota hän lähtee kunnianhimoisesti ratkomaan.

Päääosaa näyttelevä Jenna Ortega onnistuu paitsi tekemään kunniaa klassikkohahmolleen, myös tuomaan siihen uusia vivahteita. Hänen omistautuneisuutensa roolihahmolleen näkyy muun muassa omien stunttiensa tekemisenä. Sarjaa varten Ortega harjoitteli esimerkiksi soittamalla selloa, miekkailemalla ja lausumalla saksaa. Sarja pitää sisällään myös monia muita uskomattomia näyttelijänsuorituksia.

Dekkarisarjojen ystävään sarjan juoni ei välttämättä tee vaikutusta, sillä syylliset ovat hyvin ennalta arvattavissa. Toisaalta käsikirjoituksen hienous piileekin juuri hahmojen välisessä kemiassa ja ennen kaikkea päähahmon kasvutarinassa. Sarjan aikana itsenäinen ja vetäytyvä Wednesday tajuaakin, etteivät ystävät välttämättä olekaan yhtään huonompi juttu.

Sarja on myös täynnä yksityiskohtia, joista moni saattaa jäädä katsojalta ensimmäisellä kerralla huomaamatta. Lavastus, puvustus ja maskeeraus ovat hiottu aivan viimeisen päälle ja Tim Burtonin faneille löytyy hienovaraisia viittauksia ohjaajan muihin tuotantoihin. Myös jaksoihin valikoitunut musiikki on tarkkaan harkittua. Suomalaisten yllätykseki suomalaisen Apocalyptica-bändin tulkinta Metallican biisistä “Nothing else matters” on päätynyt yhteen jaksoon paraatipaikalle.

Sarja on syystä niittänyt hurjasti julkisuutta julkaisemisensa jälkeen ja voinkin lämpimästi suositella sitä lähes kenelle tahansa. (S.H.)
Tuomio:  * * * * *


 

Arvosteluasteikko

* * * * *  eeppinen
* * * *  upea
* * *  ihan jees
* *  ei tehnyt vaikutusta
*  pettymys

 

Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu.