20 hehtaarin mahdollisuus

0

Purkutyöt Kyrön sahan tontilla alkavat tällä viikolla. Kolmella eri vuosisadalla toimineen sahan loppuminen saa viimeisen sinettinsä, mikä varmasti herättää haikeutta. Sahan hiljeneminen on osa rakennemuutosta, jossa monet toiminnot keskittyvät lähemmäs kaupunkeja.

Toisaalta toiminnot eivät pelkästään keskity, ne myös eriytyvät maaseudun ja kaupunkien kesken. Hyvä esimerkki tästä on, että Marttila saa jo nyt huomattavia verotuloja tuulivoimaloista. Tulevaisuudessa vastaavia verotuloja saavat todennäköisesti muutkin Auranmaan kunnat. Myös aurinkovoimaloita tullaan näkemään lisää. Loimaalle jo suunnitellaan mittavaa aurinkovoimalaa.

Markkinatalouden ominaisuuksiin kuuluu, että rakennemuutos on jatkuvaa. Siihen on sopeuduttava, löydettävä omat vahvuudet ja kehitettävä niitä.

Kyrön sahan tontti on suuri 20 hehtaarin kokoinen alue keskellä kylää. Tontti on Metsä Fibren oma, mutta todennäköistä on, että yhtiö on halukas luopumaan tontista, jolle ei ole sen toiminnassa käyttöä. Pöytyällä on miettimisen paikka, voisiko kunta toimia välittäjänä mahdollisen ostajan ja tontin nykyisen omistajan välillä – sparraajana ja ideoijana. Asumiseen tontti ei sovellu, mutta monenlaiseen yritystoimintaan kyllä. Voisiko tontin tulevasta käytöstä järjestää ideakilpailun?

Yritystoiminnassa menestyvät parhaiten ne, jotka näkevät uhkien sijasta mahdollisuuksia. Pöytyällä onkin nyt aika päästä eteen päin sahan loppumisen aiheuttamasta haikeudesta ja siirtyä miettimään 20 hehtaarin kokoista mahdollisuutta.