Carita Maisila lähtee Marttilasta haikeana, mutta uudesta työstä innoissaan

0
Carita Maisila siirtyy kevään jälkeen Mynämäen kunnanjohtajaksi. Tarkka päivämäärä on vielä auki. (Kuva: Asko Virtanen).

MARTTILA. Maanantaina Mynämäen kunnanjohtajaksi valitulla Carita Maisilalla ehtii tulla yksitoista vuotta täyteen Marttilan kunnanjohtajana, sillä hän jatkaa Marttilassa kevääseen saakka. Maisila tuli Marttilaan toukokuussa 2012. Vaihdoksen tarkka aikataulu on vielä auki. Koti säilyy Tarvasjoella.

Valinta Mynämäelle on herättänyt Maisilassa monenlaisia tunteita. Vaikka Mynämäki on Maisilan lapsuuden kotikunta, ei lähtö ollut itsestään selvä asia. Hän ei hakenut paikkaa, mutta kun Mynämäeltä kovasti kyseltiin, hän antoi suostumuksensa.

–Olen viihtynyt Marttilassa todella hyvin. Olo on haikea. Toisaalta uudet haasteet kiinnostavat. On mukava viedä Marttilassa kertynyttä osaamista Mynämäelle isompaan kuntaan, Maisila sanoo.

Tärkeä yhteistyö

–Esimerkiksi yritysten kanssa tehtävä tiivis yhteistyö on asia, jota haluan viedä Marttilasta Mynämäelle. Marttilassa olen oppinut, miten tärkeää se on, Maisila sanoo.

Konkreettinen esimerkki yrittäjien kanssa tehtävän yhteistyön tuloksista on, että Tiipilän teollisuusalueelle on viime vuosina tullut lisää eloa ja halleja.

Marttila on viime vuosina menestynyt hyvin vertailuissa, joissa kysytään yrittäjiltä mielipidettä oman kunnan yritysmyönteisyydestä.

Pienessä kunnassa kunnanjohtajan työsarka on hyvin monipuolinen. Maisila kertoo esimerkiksi käyttäneensä työaikaa siihen, että kuntaan saataisiin muovinkeräyspiste, vaikka kyseessä ei ole kunnallinen palvelu. Mynämäen kokoisessa kunnassa on mahdollisuus keskittyä enemmän kunnanjohtajan ydintehtäviin.

Vaikka kunnan tehtävät vähenivät vuodenvaihteessa puoleen entisestä, Maisila ei lämpene ajatukselle kuntaliitoksista – ainakaan Martinkosken kunnasta.

–Marttilalla ja Koskella on kummallakin omat vahvuutensa eikä siitä välttämättä olisi mitään etua, jos kunnat liitettäisiin yhteen, Maisila sanoo.

Voittoisa nuori johtaja

Marttilan vuosinaan Maisila sanoo muuttuneensa ihmisenäkin paljon. Tullessaan hän oli 27–vuotias ja vasta valmistunut, kokemusta oli muun muassa Kuntaliitosta. Siellä hän työskenteli hankkeessa, missä tutkittiin kuntien tulevaisuutta Soten jälkeen.

–Näkemystä, kokemusta ja uskallusta sanoa oma mielipiteensä on tullut kymmenessä vuodessa paljon lisää. Olen kokenut, että Marttilassa niin luottamusmiesten kuin kuntalaistenkin suuntaan on vahva luottamus. Ilmapiiri on salliva ja täällä uskaltaa ehdottaa melkein mitä vain. Yhteisöllisyys on vahvistunut ja yhteisöllisyyttä haluan edistää myös Mynämäellä, Maisila sanoo.

Hänet valittiin kaksi vuotta sitten Nuorkauppakamarien järjestämässä kisassa Vuoden nuoreksi johtajaksi. Maisila oli ensimmäinen tittelin saavuttanut kunnanjohtaja.

–Haluan olla selkeä, keskusteleva, oikeudenmukainen, samanarvoinen ja ihmisten parissa toimiva johtaja, Maisila sanoo.

Maisilan kymmenen vuotta sitten tutkima sote on nyt todellisuutta. Mynämäellä hyppäys sote-maailmaan on kuitenkin kohtuullisen pieni, sillä perusturvakuntayhtymä Akseli hoiti siellä ennen sotea sosiaali- ja terveyspalvelut eli ne olivat jo ennestään kunnalta pois.

Maisila näkee Mynämäessä paljon mahdollisuuksia.

–Mynämäki on hyvien yhteyksien varrella niin kuin Marttilakin. Kasitie on hyvässä kunnossa ja Turkuun on vartin matka, Maisila sanoo. Sekin on iso asia, että kunnassa on oma lukio. Koulutus on soten jälkeen kunnassa keskeinen toimiala.