Kesätöiden hakuun kannattaa ryhtyä nyt

0
Saara Mäkinen ja Terhi Maunu odottelevat jo kesäajan työkavereita Auran S-marketissa. (Kuva: Asko Virtanen)

AURANMAA. Kesätöiden haku käy kuumimmillaan. Missä ja millaisia kesätöitä on tarjolla ja mitä työnantajat kesätyöntekijöiltä toivovat?

Auranmaan suurimman yrityksen, konepaja Hydoringin toimitusjohtaja Jussi Raikko kertoo, että yritys palkkaa 10–12 kesätyöntekijää.

–Kesätyöntekijät tekevät kokoonpanoa, koeajoa, pakkausta ja tuotannon aputöitä. Jos on ammattitaitoa koneistukseen ja hitsaukseen, myös niitä, Raikko kertoo.

Kesätyöntekijöiden ikähaarukka on 15–25 vuotta. Kesätyöntekijöitä palkataan niin peruskouluista, ammattikouluista, ammattikorkeakouluista kuin yliopistoista. Paras tapa lähestyä on Raikon mukaan sähköposti. Yrityksellä on rekryjä varten oma sähköpostiosoite kotisivuillaan.

Tavoitteena on, että kesärekryt olisi tehty huhtikuun loppuun mennessä, mutta osa päätetään jo aikaisemmin. Kesätyöntekijät aloittavat kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Kesto vaihtelee sen mukaan, milloin kesätyöntekijän oppilaitoksessa alkaa taas opetus.

Reippaalla mielellä pärjää pitkälle

Kosken betonielementin toimitusjohtaja Marko Koski kertoo, että yritys on aikaisempina vuosina ottanut 10–15 kesätyöntekijää. Tällä hetkellä asia on kuitenkin auki, sillä kesän työtilanne on vielä arvoitus.

Kesätyöntekijät tekevät kokeneemman työntekijän parina lähes samoja töitä kuin vakituisetkin. Ikärajan sanelevat koneet, joissa on nykyään tarkat ikärajavaatimukset.

–Lain mukainen ikä vaaditaan, mutta osaamista ei niinkään voi vaatia. Tärkeintä on oma motivaatio ja halu tehdä töitä. Jos on reipas mieli ja halu oppia asioita, niillä pärjää pitkälle, Koski kertoo.

Yrityksen tavoitteena on saada kesärekryt tehtyä huhtikuun aikana. Yritykseen voi olla yhteydessä niin sähköpostilla, puhelimella kuin käymällä henkilökohtaisesti, mutta puhelin on Kosken mukaan varmin tapa lähestyä.

Asiakkaita palvelemaan

Oripään K-kaupan kauppias Jussi Uusitalo kertoo, että kauppa palkkaa tänä vuonna kolme kesätyöntekijää. Työ on lähinnä kuormien purkua ja kassapalvelua. Täysi-ikäisyyttä ei vaadita, sillä vuorossa on lisäksi aina myös täysi-ikäinen. Yleensä kesätyöntekijät ovat kuitenkin olleet kuusitoista täyttäneitä.

–Osaamista ei sinällään tarvitse olla. Perehdytämme kyllä. Hyvä asenne ja iloinen mieli on tärkein osaaminen, Uusitalo kertoo.

Tämän vuoden kesätyöntekijät yritys on jo rekrytoinut.

Turun Osuuskauppa TOK toimii Auran ja Pöytyän alueella, missä sillä on S-market, ABC ja Sale-myymälöitä. Näihin otetaan noin 30 kesätyöntekijää. Yhteensä TOK palkkaa maakunnassa reilut 500 kesätyöntekijää.

–Pääsääntöisesti palkkaamme kesätöihin täysi-ikäisiä, mutta myös nuoremmat voivat hakea. Tutustu ja tienaa -harjoittelu on tarkoitettu 14–17-vuotiaille, mutta sen toteutuminen selviää vasta myöhemmin, kertoo viestintäpäällikkö Henna Räsänen .

Työtehtävät ovat vaihtelevia, mutta asiakaspalvelu yhdistää kaikkia tehtäviä.

– Meille voi hakea kuka tahansa, asenne on tärkein. Perehdytämme kaikki kesätyötekijämme tehtäviin, joten aikaisempi kokemus ei ole välttämätöntä, Räsänen kertoo.

TOK:n kesärekry on parhaillaan avoinna ja päättyy 5.2. Hakemuksia yritys odottaa sähköisesti.

OP Vakka-Auranmaa puolestaan tarjoaa kesätyön 60 nuorelle OP:n piikkiin ja kutsuu yhteistyöhön kesätyöntekijöitä tarvitsevia yhdistyksiä. Pankki etsii helmikuun ajan yleishyödyllisiä yhdistyksiä, jotka voivat tulevana kesänä tarjota 15–17-vuotiaille nuorille kesätyötä. Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa yhdistys työllistää nuoren kahdeksi viikoksi ja OP Vakka-Auranmaa lahjoittaa nuoren palkan yhdistykselle.

Yleishyödyllinen yhdistys voi palkata nuoren työskentelemään esimerkiksi urheiluseuran tai kyläyhdistyksen kesätapahtumissa, somereportteriksi, kunnossapitoon tai apulaisohjaajaksi kesäleirille. Yhdistys hoitaa käytännön palkanmaksun ja vastaa työnantajavelvoitteista.

Seurakunnissa monenlaisia hommia

Myös seurakunnat ovat merkittäviä kesätyöllistäjiä. Liedon seurakunnan tiedottaja Johanna Hörkkö-Granö kertoo, että seurakunnassa on yhteensä kolmisenkymmentä kesätyöpaikkaa. Kesätyöntekijöitä on paitsi hautausmailla, myös Sauvossa sijaitsevassa leirikeskuksessa keittiöapulaisina, yövalvojina ja leiriavustajina.

–Leiriavustajien ja yövalvojien on oltava täysi-ikäisiä, mutta keittiöapulaisen ja hautausmaan kesätyöntekijän työ sopii nuoremmillekin, Hörkkö-Granö kertoo.

– Reippaalla, iloisella ja vastuuntuntoisella asenteella ja otteella pärjää pitkälle. Keittiötyöhön tarvitaan hygieniapassi. Leiriavustajan työhön hyvän valmiuden antavat seurakunnan ryhmäohjaajakoulutukset, hän jatkaa.

Tehtäviin haetaan joko verkkolomakkeella tai sähköpostitse. Avoimet kesätyöpaikat lisätietoineen ja yhteyshenkilöineen löytyvät seurakunnan verkkosivuilta. Valinnat tehdään maaliskuun aikana.

Pöytyän seurakunnan talouspäällikkö Minna Stenroos kertoo, että seurakunnalla oli viime vuonna yhdeksän kesätyöntekijää, mutta määrä riippuu myös hakijoista ja siitä, miten pitkään he pystyvät olemaan kesätöissä. Pääasiassa kesätyöntekijät työskentelevät hautausmailla. Paikat tulevat auki tammi-helmikuun vaihteessa. Sähköposti on hyvä tapa hakea, haastattelut tehdään Teamsin kautta.

–Hakijoilta toivotaan vähintään 17 vuoden ikää ja mielellään jonkinlaista puutarhakoneiden käyttökokemusta, mutta tärkeintä on olla reipas, oma-aloitteinen ja iloinen työntekijä, Stenroos sanoo ja lisää, että hakemuksessa on hyvä kertoa, jos on toiveena työskennellä jollakin tietyllä kirkkoalueella ja onko mahdollisuus liikkumiseen kirkkoalueiden välillä. Tärkeää olisi kertoa sekin, minä kuukausina pystyy olemaan töissä touko-lokakuun välillä.

Salon seurakunta palkkaa 16 vuotta täyttäneitä kausityöntekijöitä hautausmaille kaikkiaan 35-45 henkeä. Rekrytointi tapahtuu vain netin kautta, linkki löytyy Salon seurakunnan sivuilta. Salon haussa ovat mukana myös Marttilan ja Kosken kesätyöpaikat. Haku on jo alkanut ja kestää 6.2. saakka.

Lisäksi Salon seurakunta palkkaa leirikeskuksiin keittiötöihin viisi ja siivoukseen kaksi henkeä. Haku on auki 3.3. saakka. Haku tapahtuu Kirkkorekryn kautta, mutta lisäksi voi myös soittaa ruokapalveluun.

Kunnat palkkaavat ja maksavat palkkatukea

Kuntien palkkaamien kesätyöntekijöiden määrä vaihtelee eri kunnissa. Pöytyällä oli viime kesänä 40 kesätyöntekijää ja määrä on tänä vuonna todennäköisesti samaa luokkaa. Paikat tulevat kunnan sivuille haettaviksi maaliskuun alkupuolella. Tekniselle puolelle ikäraja on 16, muuten 15.

Rekrytointiperusteet vaihtelevat hieman kunnittain, mutta esimerkiksi Marttila palkkaa vuosina 2002–2007 syntyneitä nuoria neljäksi viikoksi kesätöihin. Palkka on 200 euroa viikossa ja työaika kuusi tuntia päivässä.

Lisäksi Marttila maksaa tukea nuoria työllistäville yrityksille ja yhdistyksille sekä nuorille, jotka työllistävät itsensä 4H-yrityksen kautta.