Koskelaisten ja marttilalaisten uusi nimikkopastori Tero Vaarna on talousmies sekä teologi

0
Vuodenvaihteesta alkaen koskelaisten ja marttilalaisten nimikkopastorina työskennellyt Tero Vaarna toimii vapaa-aikanaan vainottuja kristittyjä auttavan Open Doors -järjestön puhujalähettinä. Siinä roolissa hän sai aikanaan ensituntuman Martinkosken seurakuntaan.

KOSKI, MARTTILA. Salossa asuva pastori Tero Vaarna arvelee useimpien koskelaisten ja marttilalaisten nähneen hänet ainakin vilaukselta, sillä hän tuli ensimmäisen kerran Martinkosken seurakuntaan 1,5 vuotta sitten tuuraamaan kirkkoherraa.

Vaarnaa on luonnehdittu Salon seurakunnassa taloustietäjäksi ja teologiksi, mikä on miehen itsensä mielestä oiva kiteytys. Hän pyörittää yrittäjänä Talousasiaintoimisto Vaarna Oy:tä.

Koskelaisten ja marttilalaisten nimikkopastorina tai virallisesti sanottuna aluekappalaisena toimiminen on Vaarnalle puolipäivätyö, jonka on määrä painottua viikonloppuihin.

Vapaa-ajan toimistaan tärkeimpinä Vaarna pitää tehtäviä Bergvikin Säätiössä. Siellä hän on hallituksen puheenjohtaja sekä säätiön kappelin pastori. Toinen Vaarnalle läheinen järjestö on vainottuja kristittyjä auttava Open Doors.

Kuinka ehdit kaikkialle?

– Ehtimistä helpottaa se, ettei minulla ole kotona perhettä. Seurakunta on perheeni, Vaarna vastaa.

Mies huokaa olevansa siitä onnellisessa asemassa, että ammattilaiset Salon seurakunnassa hoitavat Koskea ja Marttilaa koskevat talous- sekä hallintoasiat ja hän saa keskittyä täysin voimin pastorin työhön. Se antaa vastapainoa yrittäjyydelle.

Tuomasmessun kasvatti

Päätyminen pastoriksi on Tero Vaarnan mukaan seurausta helposti innostuvasta ja uteliaasta luonteenlaadusta. Pörssimeklarina toimiessaan hän asui Helsingissä lähellä Agricolan kirkkoa, jossa pidettiin vuonna 1988 ensimmäinen Tuomasmessu. Se poikkesi tavallisesta messusta erityisesti musiikilliselta anniltaan, käsittäen yhtyeen ja kuoron.

Vaarna innostui Tuomasmessusta ja tuli olleeksi mukana kaikissa sen vapaaehtoistehtävissä. Lopulta hän tuumasi tietämisen vahvistavan uskoa ja lähti opiskelemaan teologiaa avoimeen yliopistoon sekä sittemmin Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan. Pappisvihkimyksen hän sai piispa Kaarlo Kallialta 2021.

Riittääkö seurakuntaelämästä innostuneelle nimikkopaimenelle puolipäiväinen pesti?

Vaarna myöntää jo narahtaneensa liiasta työnteosta ja joutuneensa toteamaan, ettei ehtiväinenkään kykene olemaan jatkuvasti seurakuntalaisten tavoitettavissa.

Hän lupaa vastata puhelimeen aina pystyessään ja soittavansa vastaamatta jääneeseen numeroon takaisin. Parhaiten Vaarna sanoo olevansa tavoitettavissa sähköpostitse.

Jumalanpalveluksia myös illalla

Tero Vaarnan mielestä tulevaisuus näyttää Koskella ja Marttilassa hyvältä, kun Salon seurakunta tarjoaa leveät hartiat. Niinpä paikallistason toimintaa pystyttäneen kehittämään mutkattomasti.

Perustan luovat jatkossakin jumalanpalvelukset, joita pidetään parillisilla viikoilla Marttilassa ja parittomilla viikoilla Koskella. Vaarna kehottaa seuraamaan kirkollisista ilmoituksista, alkaako jumalanpalvelus kello 10 vai 18.

Hän kertoo aikataulun riippuvan muun muassa pyhän teemasta ja työvuoroista. Lisäksi jotkut seurakuntalaiset saattavat pitää aamupäivällä järjestettävästä jumalanpalveluksesta ja toisille ilta-aika on parempi.

Henkilökohtaisena toiveenaan Vaarnalla on rukoilla jumalanpalveluksissa koskelaisille ja marttilalaisille tärkeistä asioista. Rukouspyynnön voi kirjoittaa paperilapulle jo kotona ja tuoda tullessaan kirkkoon, tai sen voi kirjoittaa vasta kirkossa. Pyynnön voi lähettää myös nimikkopastorin sähköpostiin.

– Kaikkien rukouspyyntöjen puolesta rukoillaan, Vaarna sanoo.

Kuka?

Tero Vaarna

63-vuotias

Koskelaisten ja marttilalaisten nimikkopastori

Syntynyt Turussa

Asuu Salossa

Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja teologian maisteri

Talousasiaintoimisto Vaarnan yrittäjä

Reservin majuri

Pitää japanilaisesta vihreästä teestä, matkailusta ja marssimusiikista