Peuraburgereille löytyi kysyntää – Ravintola Hullu Poni oli mukana Itämerihaasteen kokeilussa

0
Pauliina Vine ohjaisi lihansyöntiä kestävän kehityksen kannalta eettisiin ja ekologisiin vaihtoehtoihin kuten peuraan. Hullun Ponin asiakkaatkin mieltyivät peuraan Itämerihaasteen kokeilun aikana.

AURA. Hullu Poni -ravintolassa jatketaan ekologisten ja eettisten liharuokavaihtoehtojen saatavuuden edistämistä. Ravintolalla on jo pidempään ollut tarjolla hevosenlihaa. Viime syksynä Hullu Poni pääsi mukaan Itämerihaasteen nopeaan kokeiluun, jossa ravintola testasi peuran- ja kaninlihaa. Kokeilu oli ravintoloitsija Pauliina Vinen mukaan hyvä, ja peuranliha jää ravintolan tarjontaan.

–Kokeilussa halusimme edistää kestävämmän ja luontoa säästävämmän laadukkaan lihan saatavuutta. Nykypäivänä ihmiset syövät liikaa tehotuotettua lihaa. Mikäli saamme ohjattua lihan syöntiä ekologisempaan ja eettisempään suuntaan, teemme sillä myös hyvää luonnolle, Vine sanoo.

Vinen mukaan tällaiset kokeilut ovat tarpeen, jotta suuremmat ihmismäärät saataisiin valitsemaan ekologisempaa ja eettisempää ruokaa. Hän toteaa, että kaikkia ei saada käännytetyksi kasvissyöjiksi, joten yritys käännyttää väkisin on turhaa. Sen sijaan ekologisten ja eettisten liharuokavaihtoehtojen saatavuuden parantamisella voitaisiin Vinen mukaan asiaa edistää.

HULLU PONI on pyrkinyt laajentamaan tavallisten ihmisten tietoisuutta paremmista vaihtoehdoista muun muassa tuomalla hevosenlihan valikoimiinsa. Vaihtoehtoja ei Vinen mukaan pidä suunnata vain erikoisuuksiin, sillä se karsii käyttäjäkuntaa.

–Ekologinen ja eettinen ruoka on ollut tähän asti hieman elitistinen muoti-ilmiö, mutta yrityksemme pyrkimys on tuoda sitä arkipäiväisemmäksi ja poistaa elitistinen leima, hän sanoo.

Hevonen ja peura toimivat hyvin esimerkiksi hampurilaisissa ja peuralla oli menekkiä kokeilussa. Kani sen sijaan osoittautui haastavammaksi.

–Peuranliha koettiin helpommaksi vaihtoehdoksi kuin listoillamme ennestään ollut hevosenliha. Peura ei samalla tavalla jakanut tunteita, kuin lemmikiksi koettu hevonen, Vine kertoo ja toteaa, että kaniin liittyy samanlainen mielikuva lemmikistä.

Kaninlihan käytön haasteina ovat myös korkea hinta ja valmistamisen työläys. Vinen kokemuksen mukaan se sopiikin paremmin fine diningin -ravintoloihin ja siksi se on kokeilun jälkeen poistettu listalta.

AURAN lisäksi Hullulla Ponilla on ravintolat Turussa ja Kaarinassa. Paikkakuntien erilaisuus näkyy myös menekissä. Peuraa meni Vinen mukaan yrityksen kaikissa ravintoloissa, mutta erityisesti Kaarinassa. Aurassa peuran menekkiä vähentää hänen mukaansa se, että monilla on sitä omastakin takaa tarjolla.

Hevosta karsastettiin Aurassa pitkään, mutta Turussa se sai hyvä vastaanoton. Alku-uteliaisuuden jälkeen menekki on Turussakin tasaantunut ja hevosta menee Vinen mukaan yhtä paljon kuin nautaa.

Kokeiluun Vine on kaikkiaan tyytyväinen. Se antoi hänen mukaansa potkua tekemiseen ja tietoa asiakaskunnan ajatuksista. Kokeilun tuloksia käytiin läpi keskiviikkona Turussa järjestetyssä tilaisuudessa.


Itämerihaaste

* Helsingin ja Turun kaupunkien vuonna 2007 käynnistämän Itämerihaasteen tavoitteena on sitouttaa kaupunkeja, kuntia ja organisaatioita vapaaehtoisiin Itämeren suojelutoimenpiteisiin.
* Itämerihaaste on kasvanut kansainväliseksi verkostoksi, johon kuuluu 320 eri toimijaa Itämeren alueelta.
* Itämerihaasteen yksi toimenpide on järjestää nopeita kokeiluja vuosittain uusien palveluiden ja innovaatioiden edistämiseksi.
* Viime syksyn nopeissa kokeiluissa teemana oli kestävän lähiruuan kehittäminen ja edistäminen. Mukana olivat Hullun Ponin lisäksi logistiikkapalveluihin keskittynyt Verkkoketju Oy, Veistämö Wine Barin ”roskakala” tapas-annokset sekä Maku ja Meri podcast.

Lähde: Turun kaupungin nettisivut