Tautitilanne suhteellisen rauhallinen – Influenssa tällä hetkellä koronaa rajumpaa

0
Apteekeista saa nyt testejä, joilla voi koronan lisäksi testata mahdollisen influenssatartunnan.

AURANMAA. Talviaikaan on yleensä ollut räkätauteja tarjolla, eikä tämäkään talvi tee poikkeusta. Avoterveydenhuollon ylilääkäri Kirsi Jokisen mukaan yleistilanne on kuitenkin suhteellisen rauhallinen. Pöytyällä on tosin hänen mukaansa ollut runsaasti infektioita liikkeellä. Potilaita sänkyyn kaatavien koronan ja influenssan lisäksi liikkeellä on edelleen myös RS-virusta, joka on vienyt pikkulapsia sairaalahoitoon. Influenssa vaikuttaa nyt koronaa voimakkaammalta.

–Tällä hetkellä influenssa on keskimäärin koronaa rajumpi tauti, Jokinen sanoo ja toteaa vastaanotolle tulleiden influenssapotilaiden olleen koronapotilaita kipeämpiä.

Koronan ja influenssan toisistaan erottaminen ilman testausta voi kuitenkin olla hankalaa, sillä taudinkuvat ovat samankaltaisia. Influenssassa kuume ja lihaskivut ovat yleisesti kovempia, mutta kumpikin oire kuuluu myös koronaan ja rokotukset lieventävät kummankin taudin oireita.

Terveydenhuollossa tehtyjen koronatestien määrä on Jokisen mukaan tällä hetkellä vähäinen, joten todellista tietoa tautimääristä ei ole. Jokinen myös epäilee kotona tehtävien koronatestien määrän hiipuneen. Tämän hetkisten ohjeistusten mukaan koronapotilaiden tulee potea kotona siihen asti kunnes kuume on laskenut ja oireet lieventyneet. Koronapotilaan perheenjäsenille ei ole rajoitteita.

KORONAN osalta viime vuosi oli pandemian vilkkain koronavuosi. Vuoden 2022 aikana Auranmaan kuntiin merkittiin yhteensä 2654 koronatartuntaa, joista 708 Auraan, 284 Koskelle, 284 Marttilaan, 185 Oripäähän ja 1193 Pöytyälle.

Eniten tartuntoja kirjattiin huhtikuun puolivälin jälkeen, jolloin tapauksia oli viikon aikana yhteensä 155 Auranmaan alueella. Samoihin aikoihin kaikkien epäiltyjen tartuntojen testaamisesta terveydenhoidossa luovuttiin.

Koko koronapandemian aikana tartuntatapauksia on kirjattu THL:n listaan Auranmaalta 3235, joista 859 on merkitty Auraan, 333 Koskelle, 345 Marttilaan, 247 Oripäähän ja 1451 Pöytyälle.

THL on kirjannut tartuntatautirekisteriin terveydenhuollon toteamat korotartunnat. Auranmaaltakin tilastoitiin alkuvuodesta edelleen viikoittain yhteensä 20–40 tartuntatapausta.