Auranmaan Tilitiimi ja Auran kunta yhteistyöhön – Tilitoimisto hoitaa kunnan tarjoaman yritysneuvonnan heinäkuun loppuun asti

0
Auranmaan Tilitiimi Oy hoitaa Auran kunnan yritysneuvonnan heinäkuun loppuun asti. Henri Valkeapää kertoo yritysneuvontaan sisältyvien asioiden olevan Auranmaan Tilitiimille jo tuttua työtä, mutta yhteistyö julkishallinnon kanssa on uutta.

AURA. Auranmaan Tilitiimi Oy teki vuodenvaihteessa uudenlaisen aluevaltauksen ryhtyessään hoitamaan Auran kunnan tarjoamaa yritysneuvontaa. Yritysneuvontaan sisältyvät asiat ovat Auranmaan Tilitiimille jo tuttua kauraa, mutta yhteistyö julkishallinnon kanssa on uutta.

Auran kunta ostaa yritysneuvonnan Auranmaan Tilitiimiltä elinvoimajohtaja Anna-Mari Alkion opintovapaan ajan. Aloittaville yrityksille on tarjolla muun muassa neuvontaa yrityksen perustamisesta, vakuutuksista, rahoituksesta sekä luvista. Jatkavat yritykset puolestaan voivat saada apua esimerkiksi taloudellisista vaikeuksista selviytymiseen, sukupolvenvaihdoksiin tai toiminimen muutokseen osakeyhtiöksi.

Yhteydenotot yritysneuvontaan kulkevat Alkion sijaisen, heinäkuun loppuun asti Auran elinvoimajohtajana työskentelevän Miia Lehtosen kautta. Auranmaan Tilitiimin toimitusjohtaja Henri Valkeapään mukaan neuvonta on kaikkien ulottuvilla eikä edellytä sitoutumista Auranmaan Tilitiimin asiakkaaksi.

–Totta kai toivomme, että saamme uusia asiakkaita, mutta esimerkiksi jos neuvontaan tulevalla on jo kirjanpitäjä, ei neuvonnan saaminen edellytä kirjanpitäjän vaihtamista, Valkeapää sanoo.

Hän pitää kunnan kanssa yhteistyöhön ryhtymistä luontevana. Yritysneuvonnan asiat sisältyvät jo entuudestaan Auranmaan Tilitiimin palveluihin, mutta Valkeapää on lisäksi parhaillaan kouluttautumassa yritysneuvojaksi. Koulutuksessa tähän mennessä läpi käydyt asiat ovat olleet hänelle tuttuja.

Siitä ei ole tarkkaa arviota, kuinka paljon yhteistyö kunnan kanssa tulee teettämään työtä. Valkeapään mukaan viimeisin arvaus on, että noin kolme yritystä kuukaudessa voisi tarvita neuvontaa. Tammikuun aikana yritysneuvonnassa on hänen mukaansa päästy alkuun Auranmaan Tilitiimin asiakkaana jo olleen yrityksen sparraamisella.

–Hienoa, jos pystymme vastaamaan kunnan huutoon. Jännityksellä odotamme, milloin on jono asiakkaita oven takana.

Myös maatalousyritysten on mahdollista saada kunnan tarjoamaa yritysneuvontaa. Auranmaan Tilitiimillä on Valkeapään mukaan asiakkaana jo ennestään toistasataa maatalousyritystä.


AURANMAAN TILITIIMI OY

Auranmaan Tilitiimi Oy on aloittanut toimintansa vuonna 1997.

Yritys työllistää 15 henkeä.

Yrityksen osakkaina ovat Henri Valkeapää, Henna Aalto ja Nelli Heiliö. Valkeapäällä on ollut osake-enemmistö vuodesta 2 018 alkaen ja viime vuonna yrityksen perustaja Elisa Koho luopui lopuista osakkeistaan. Eläkkeelle siirtyvä Koho jatkaa yrityksessä työskentelyä kevääseen asti.


Yrityselämällä toistaiseksi kohtuullinen tilanne, maatiloilla kaksijakoista

Korona, hintojen nousu ja energiakriisi eivät ainakaan toistaiseksi näytä kovasti koetelleen alueen yrityselämää. Sellaista ilmiötä on kuitenkin näkyvissä, että työntekijöitä siirtyy yritysten alihankkijoiksi.

–Osittain se on varmaan ajasta kiinni. Isot yritykset haluavat varmistaa, ettei niiden tarvitse irtisanoa. Muuten ei vielä näy, että yrityksillä menisi huonosti, Auranmaan Tilitiimin Henri Valkeapää sanoo.

Esimerkiksi rakennus- ja maanrakennusala on aiemmasta hiljentynyt, mutta Valkeapää muistuttaa sydäntalven olevan tavallisestikin hiljaisempaa aikaa.

–Varmaankaan uusia kerrostaloja ei aloiteta kuten ennen, vaan vasta kun on varmistettu, että asunnot saadaan myytyä. Täällä Aurassa kuitenkin on asuntopulaa, joten voisi olla saumaa saada rivi- ja paritaloasuntoja kaupattua, hän miettii.

Maatilojen osalta tilanne on Valkeapään mukaan kaksijakoinen. On niitä, joilla menee tosi hyvin ja niitä, joilla menee huonosti.

Maatilojen velkaantuminen ei Valkeapään mukaan ole lähtenyt lisääntymään, mutta esimerkiksi apulantojen roimalla hinnankorotuksella voi olla vaikutuksia satoon ja tilojen tuottoon.

–Se on paha paikka, jos tulee toinen vuosi peräkkäin, että menetetään syysviljat, Valkeapää pohtii ja toteaa korkojen nousun vaikeuttavan tilannetta entisestään.