Eetu Salmi ja Mikael Vaittinen pokkasivat Yläneen Ryhti-palkinnot

0
Eetu Salmi ja Mikael Vaittinen olivat molemmat hyvin otettuja Ryhti-palkinnosta. Muistoksi he saivat pienet standaarit. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Yläne. Lions Club Yläneen vuoden 2022 Ryhti-palkinnot sai kaksi ryhdikästä nuorta, joiden ansiot ovat hyvin erilaiset. Kilpakävelyä aktiivisesti SM-tasolla harrastava Eetu Salmi treenaa fyysistä kuntoa maantiekävelyllä ja musiikkiharrastuksissa aktiivisesti vaikuttava Mikael Vaittinen lurittelee menemään kitaralla ja saksofonilla. Molemmat kehutaan palkitsemisperusteissa reippaiksi, raittiiksi – ja tietenkin myös ryhdikkäiksi.

Karmaisevan kova vauhti

Pian 18 vuotta täyttävä Eetu Salmi on harrastanut kävelyä yksivuotiaasta asti, mutta urheilulajina kävely alkoi jo 7–8-vuotiaana.

–Joukaksen Jarin herkkä silmä havaitsi, että minulla voisi olla hyvät mahdollisuuden menestyä kilpakävelyssä ja siitä se lähti. Lajihan on aika pieni eli kovalla treenillä on myös suhteellisen helppoa päästä kisaamaan Suomen kärkitasolla, Salmi pohdiskeli palkitsemistilaisuudessa Yläneen Kestihovissa.

Lajissa lantio on kovilla ja tärkeää omaksua oikeanlainen tekniikka.

–Minulla on ollut nyt viime aikoina tekniikan kanssa hieman vaikeaa. Sitä on tässä treenattu kuntoon. Kasvoin pituutta aika roimasti ja tekniikka ei pysynyt oikein sen perässä, Salmi harmitteli.

Monet käyvät hölkkälenkillä ja vauhti on sellaista yksi kilometri 6–7 minuutissa. Salmi kävelee huomattavasti kovempaa kuin moni hölkkää.

–Minulla oli kolmen kilometrin kisavauhti viimeksi hieman päälle 15 minuuttia eli sellaiset viisi minuuttia kilometrillä, Salmi kertoi.

Laji on herkkä virheille ja ulosliputuksia tekniikkavirheistä tulee helposti.

–Olin yhdessä kisassa tullut jo maaliin ja sitten sen jälkeen tuli tieto, että minut diskattiin, Salmi naurahti hyväntuulisesti.

Bändiä vailla

Viime vuoden Ryhti-palkinnon saajiksi valittiin poikkeuksellisesti kaksi nuorta hakemusten perusteella. Salmelle esitti palkintoa Yläneen Kiri ja Mikael Vaittiselle taas Yläneen soittokunta, jossa Vaittinen soittaa saksofonia.

Säkylän musiikkiopiston kursseilla on treenattu myös kitaran soittamista, joten 16-vuotiasta Vaittista voisi tituleerata myös multi-instrumentalistiksi.

–Tykkään soittaa aika lailla kaikenlaista musiikkia. Kitaralla ehkä eniten rautalankarokkia ja bluesia ja fonilla sitten jotain jazzhenkistä musaa, Vaittinen kertoi.

Yläneen soittokunnan lisäksi hänellä on laulutrio kahden vanhan koulukaverinsa kanssa, mutta varsinainen bändi puuttuu vielä.

–Pienellä paikkakunnalla on aika haasteellista löytää jokaiseen soittimeen sellainen soittaja, että hommasta tulisi jotain. Mutta se voisi olla kyllä kivaa, Vaittinen pohdiskeli.

Vaikka musiikki on merkittävässä roolissa Vaittisen elämässä, niin ammattia siitä ei hänelle ole tulossa.

–Haaveammattini on lääkäri, aktiivisesti myös partiota ja erilaista urheilua harrastava Vaittinen paljasti.

Vaittinen harrastaa myös lavatansseissa käymistä, joten taivutuksetkin onnistuvat.
Tuomas Honkasalo