Ehdokkaan eväät -juttusarja: Eeva-Johanna Eloranta satsaisi osaamiseen ja työllisyyteen

0
Yläneen päiväkotiin ja Elisenvaaran oppimiskeskukseen tutustunut kansanedustaja ja kansanedustajaehdokas Eeva-Johanna Eloranta oli vaikuttunut myös Kyrön kirjastosta. Kuva: Asko Virtanen

Mikä on keskeisin vaaliteemasi?
–Vaalilauseeni mukaan ”jokaisen ihmisen hyvinvointi ja arjen turvallisuus lapsuudesta vanhuuteen on minulle sydämen asia”. Yhteiskuntaan pitää luoda turvallisuuden tuntua ja satsata osaamiseen.

Miten edistäisit Auranmaan ja muiden maaseutumaisten alueiden asiaa?
–Peruspalveluiden saatavuus on taattava asuinpaikasta riippumatta. Lääkäriin pitää päästä ja koulutuspalveluiden pitää toimia. Nyt on tärkeää tukea hyvinvointialueita, että ne onnistuvat työssään.

Mihin valiokuntaan menisit tai minkä ministerinsalkun ottaisit?
–Pidän työstäni sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana ja toivon että voin jatkaa siinä työssä. Jos tarjottaisiin jompaa kumpaa opetus- ja kulttuuriministeriön salkuista, en kieltäytyisi, vaikka viihdyn hyvin riviedustajanakin.

Mitkä puolueet näkisit hallituksessa?
–Olen kokenut yhteistyön nykyisessä hallituksessa hyvin toimivaksi. Myös sinipuna on mahdollinen, sillä meillä on hyviä kokemuksia myös yhteistyöstä kokoomuksen kanssa. Kaikkien kanssa on voitava neuvotella, mutta perussuomalaisten kansa arvoristiriidat ovat suuria.

Mitä valtion menoja karsisit?
–Jos pidetään huolta tuloista, säästöjä ei niin paljon tarvita, mutta yritystuista voisi ehkä säästää.

Miten lisäisit valtion tuloja?
–Satsaamalla osaamiseen ja työllisyysasteen nostoon. Työllisyysaste on jo nyt korkeammalla kuin mitä hallitusohjelmassa tavoiteltiin ja se tulee nostaa 80 prosenttiin. Yhden prosenttiyksikön nousu työllisyysasteessa merkitsee 700 miljoonaa tuloja valtiolle.

Suomalaisten nuorten Pisa-tulokset ovat laskeneet roimasti. Miten ne saadaan uudelleen nousuun?
–Se vaatii monia asioita eikä onnistu hetkessä. Opetussuunnitelmia pitää tarkastella, onko niissä jotakin ylimääräistä, lukemisen oppimista pitää parantaa ja huolehtia siitä, että koulussa on hyvä olla ja nuoret voivat hyvin. Jos ei voi hyvin, ei pysty oppimaan.

Mitä pidät keskeisimpänä toimenpiteenä, jonka Suomi pystyy tekemään ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?
–Osaaminen ja innovaatiot ovat keskeisiä. Suomi voi olla kehittämässä uutta teknologiaa kuten vetytaloutta. Vihreä siirtymä on mahdollisuus, jonka etulinjassa pitää käydä rohkeasti eteen päin.

Koirat ja kompostit pistettiin rekisteriin. Mitä olisi syytä rekisteröidä seuraavaksi?
–Opettajat. Se helpottaisi koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestelyä, kun tekijöistä on pulaa.

Millä tavoin aiot olla kansanedustajana kansalaisten tavoitettavissa?
–Käyn alueen tapahtumissa aina kun voin. Puheluihin ja sähköposteihin vastaan myös, jos ne on osoitettu suoraan minulle.


NÄILLÄ EVÄILLÄ
Nimi, paikkakunta, puolue: Eeva-Johanna Eloranta, Turku, SDP.
Missä kävi: Pöytyällä.
Mitä teki: Tutustui Yläneen päiväkotiin ja Elisenvaaran oppimiskeskukseen sekä kunnassa toteutettavaan Suomen mallin mukaiseen harrastustoimintaan.


Ehdokkaan eväät -juttusarjassa tavataan Auranmaalla vierailevia kansanedustajaehdokkaita.