Hyviäkin uutisia

0

Kielteisten uutisten virrassa on tärkeä huomata, että ongelmia myös ratkeaa ja hyviäkin asioita tapahtuu. Vielä hetki sitten uutisvirta oli täynnä pandemiaa ja sen aiheuttamia rajoituksia. Korona ei toki ole kadonnut mihinkään, mutta siitä on tullut tauti muiden joukossa. Kokoontumisrajoituksista ja maskeista on päästy eroon.

Yksi riemullinen osoitus tästä oli viime viikolla nähty penkkariviikko. Abit saivat juhlia ja ajella perinteiseen tapaan, vanhat tanssia ilman rajoituksia. Pandemia-ajan ongelmat järjestää totuttuja traditioita osoitti, miten suuri merkitys niillä on. Nykyinen aikuisuuden kynnyksellä oleva sukupolvi arvostaa traditioita enemmän kuin vaikkapa nuoret 1970–luvulla, jolloin pääasia tuntui olevan olemassa olevien arvojen ja perinteiden kyseenalaistaminen.

Ongelmien keskellä on tärkeä muistaa, että suuretkin tragediat päättyvät joskus. Laskukautta seuraa nousukausi ja sotaa seuraa rauha. Nuorten juhliessa kävi selväksi, että yhteiskunnan tärkein rakennusaine eli nuorten usko tulevaisuuteen, voi hyvin.

Suomalaisen koulujärjestelmän ongelmista on viime viikkoina puhuttu paljon. Oppimistulokset ovat heikentyneet ja levottomuus lisääntynyt. Kyse on osaksi tehdyistä vääristä päätöksistä kuten koulujen säästöistä. Osaksi kyse on myös siitä, että yhteiskunnan ja perheiden ongelmat heijastuvat kouluun. Kaikkien etu on, että myös niillä, joilla menee huonosti, menee ainakin kohtuullisesti.