Hyvin säilynyttä – 60 vuotta on aika pitkä aika makkaralle

0

Mikä onkaan pitkän iän salaisuus? Lymyileekö vastaus antioksidanteissa, yleismyönteisessä elämänasenteessa vai tylsästi ihan vaan geeniperimässä.

Tätä kysymystä on vuosien varrella kyselty lukuisilta Auranmaan Viikkolehteen haastatelluilta ikäihmisiltä. Yksi vastasi ”liikunta”, toinen ”pilke silmäkulmassa”, kolmas ”ruisleipä, voi ja rasvainen maito”, neljäs ”valoisa luonne ja vahva usko Jumalaan”, viides ”työnteko ja liikunta”, kuudes ”elämänmyönteinen asenne, huumorintaju, sosiaalisuus ja peräänantamattomuus”, seitsemäs ”kaksi tyrniä päivässä” ja kahdeksas ”ruoka, vaimo ja savusauna”. Nämä kahdeksan vastaajaa olivat yli 90-vuotiaita ihmisiä. Yhdeksäs Auranmaan Viikkolehden tekstiarkistosta tullut osuma oli Massey Ferguson, jonka pitkän iän salaisuus oli se, että se oli ”saanut olla säältä suojassa”. Kymmenes osuma oli puolestaan toimittaja, joka eläkkeelle jäätyään sanoi haastattelussa: ”Jostain syystä en ole koskaan kohdannut 100-vuotiasta marmattajaa”.

Elinikä sen kun pitenee, eikä trendi näköjään koske vain ihmisiä. HK:n Sininen lenkki täyttää tänä vuonna 60 vuotta, kertoi yrityksen vastikään lähettämä tiedote. Se on aika pitkä aika makkaralle. Olen mielessäni liittänyt pitkän säilyvyyden Chorizoon ja muihin kestomakkaroihin, mutta miksei sitten HK:n Siniseenkin…

Viime vuonna hämmästelin Saarioisten mikropizzaa: roiskeläppä täytti vuosi sitten 40 vuotta. Aikamoinen saavutus sekin. Mutta järisyttävin saavutus piilee siinä, miten elintarviketeollisuuden antimien vyöry on muuttanut ruokailutottumuksiamme. Mitä esimerkiksi mahtoikaan 12-vuotias koululainen vuonna 1980 mussuttaa välipalakseen koulupäivän jälkeen ja mitä nykypäivän koululainen nappaa jääkaapista?

Saarioinen, HK, Atria ja kumppanit eivät toki ole meille mitään väkisin syöttäneet. Ihan itse olemme ostaneet einekset kaupasta, tykänneet niistä ja ostaneet lisää, minkä vuoksi niitä on valmistettu lisää. Se on kysynnän ja tarjonnan laki.

Mutta korreloivatko eliniän piteneminen ja valmisruokien suosion kasvu jotenkin keskenään? Asiaa miettiessään voi harhautua kuvittelemaan, että säilöntäaineiden mussuttaminen parantaisi ihmistenkin säilyvyyttä. Vaan turha luulo! Rontit ovat menneet vuosien varrella kehittelemään valmisruokiaan niin, ettei niissä ole enää juuri rahtusenkaan vertaa säilöntäaineita saati lisäaineita. Tuppaavat muutenkin olemaan terveellisempiä kuin kotitekoinen sapuska, varsinkin jos kotikokki on mennyt lisäilemään pöperöönsä kermaa, voita ja suolaa.

Parasta siis olla vaan marmattamatta ja toivottaa pilke silmäkulmassa HK:n Siniselle hyvää syntymäpäivää.

tuottaja
Sirpa Virtanen
sirpa.virtanen@avl.fi