Ihanat kamalat nettikirppikset

0

Nyt, kun ekologisuus nostaa päätään jokaisen ihmisen elämässä tavalla tai toisella, myös erilaiset tavat kierrättää esimerkiksi vanhoja tavaroita ja vaatteita lisääntyvät. Vuosikaudet ihmiset ovat toki lahjoittaneet vanhoja vaatteitaan eteenpäin tai myyneet niitä kirpputoreilla, mutta nykyajan hyvä (tai huono) puoli on se, että Facebookiin on luotu lukuisia alustoja tavaroiden myymiselle. Niin kutsutut Facebook-kirppikset ovat erittäin suosittuja kaikenlaisessa kaupankäynnissä; vaatteita, sohvia, autoja, peruukkeja – ihan mitä tahansa, mitä kuvitella saattaa. Usein näillä alustoilla vallitsevat viidakon lait.

Haluat myydä vanhan sohvasi Facebookin nettikirpputorilla. Tavaran kunto, paikkakunta ja tietysti hintapyyntö pitää ilmoittaa. Ja koska fiksuna – tai ehkä päinvastoin – päätit laittaa samaisen sohvan myyntiin muillekin samankaltaisille alustoille, täytyy sinun lisätä ilmoitukseesi kolme kirjainta; MMM. Myynnissä myös muualla. Simppeliä, nopeaa ja kaikkien saatavilla.

Ensimmäinen ostajaehdokas kommentoi kuvaasi. “Av, saako mittoja?”. Toki, mikäpä siinä. Ymmärrettävää, että mitat ovat tärkeä osa sopivan sohvan ostamista. Ilmoitat sohvan mitat, ja ostajaehdokas perääntyy. “Liian leveä. Vapautan”. Seuraava kommentoija kysyy samoja mittoja. Ilmoitat ne hänelle, vaikka mitat onkin ilmoitettu kaksi kommenttia ylempänä. Hän varaa sohvan alustavasti, mutta lopulta päätyy perumaan varauksensa – syynä saattaa olla esimerkiksi se, ettei ostajaehdokkaan puoliso pitänytkään sohvan väristä. Sama teema saattaa jatkua useiden kommenttien ajan, kunnes lopulta joku ostajaehdokkaista pääsee ostotapahtumassaan yksityisviestitasolle – eli yv.

Yksityisviesteissä käy ilmi, että ostaja olisi halukas tinkimään hinnasta. 40 euroa on hänen mielestään kohtuuton, joten suostut laskemaan hintaa viisi euroa. Ja ehkä vielä toisetkin viisi euroa, onhan sohva käytetty ja haluat siitä eroon mahdollisimman pian. Ostaja tiedustelee, olisiko kotiinkuljetus mahdollinen – onhan se mahdollista Jyskiltäkin tilatessa, joten miksei Facebookin nettikirppikselläkin? Ilmoitat ostajaehdokkaalle, ettei tämä ole mahdollista, vaan hänen täytyy itse noutaa ostoksensa. Hän närkästyy, mutta suostuu tähän, kuitenkin vaatien hinnanlaskua vielä viiden euron verran. Suostut, koska aiempi kommenttitulva oli liikaa ja sinä todellakin haluat siitä sohvastasi eroon.

Kun ostaja viimein kurvaa pihastasi pois vanha sohvasi peräkärryn kyydissä ja mietit sitä työtaakkaa, mitä sen myyminen sinulle aiheutti, voit olla melko varma, ettei lentäviä autoja ole keksitty vielä vuonna 2030.

toimituksen avustaja
Enni Lahti