Ilmatar ja Pöytyän kunta kaavailevat aurinkopuistoa Ortenojalle – Tuotanto voi käynnistyä jo ensi vuonna

0
Pöytyälle kaavaillaan noin 60 hehtaarin laajuista aurinkopuistoa. Kuva: Ilmatar.

AVL. Ilmatar Energy Oy ja Pöytyän kunta suunnittelevat teollisen mittakaavan aurinkovoimapuistoa Ortenojan alueelle. Ilmatar Energyn tiedotteessa kerrotaan, että tuotanto käynnistynee 40 MWp:n nimellisteholla ja noin 40 GWh vuosituotannolla. Nopeimmillaan tuotanto voi alkaa vuonna 2024.Suunnittelualueen pinta-ala on noin 60 hehtaaria.

– Rakennettavuudeltaan alue vaikuttaa erinomaiselta, sillä suurin osa alueesta on tasaista ja avaraa peltomaata, jolle aurinko pääsee paistamaan esteettömästi. Myös sähköverkkoon liittämisen kannalta alue on hyvällä paikalla, sillä voimajohdot kulkevat alueen läpi, eikä pitkiä maakaapelointeja siten tarvita, Ilmattaren hankekehittäjä Elviira Ritari kertoo Ilmatar Energy tiedotteessa.

Aurinkovoimala tuottaa Pöytyän kunnalle kiinteistöverotuloja kymmeniä tuhansia euroja vuosittain, kun tuotanto käynnistyy. Lisäksi kunta parantaa hiilitasettaan merkittävästi.

– Jos Pöytyän puisto toteutuu 40 MWp:n ja 60 hehtaarin kokonaisuutena ja tuottaa vuodessa varovaisesti laskien 35 GWh sähköä, olisi säästö hiilidioksidipäästöissä noin 3 000 ekvivalenttitonnia vuosittain. Lukemassa on mukana alueelta kaadetun puuston vaikutus, Ilmattaren aurinkosähköliiketoiminnan kehityspäällikkö Antti Tiri kertoo tiedotteessa.

Ilmatar on vastannut hankkeen kehittämisestä yhteistyöverkostonsa kanssa alusta alkaen. Seuraavaksi Ilmattaren tarkoituksena on hakea aurinkopuiston toteuttamisen mahdollistavat luvat, sekä tehdä tarvittavat selvitykset.

Investointipäätöksen jälkeen Ilmatar rakennuttaa puiston ja omistaa sen koko jopa nelikymmenvuotisen elinkaaren ajan. Tämä on Ilmattaren strategia maatuulivoiman, merituulivoiman ja aurinkovoiman tuotannossa. Ilmatar haluaa kestävän liiketoiminnan lisäksi toimia vastuullisesti, paikallisesti ja kasvollisesti hankepaikkakunnillaan.

Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joki näkee aurinkovoimassa merkittävän potentiaalin.

– Suomen energiaomavaraisuus on meille kaikille tärkeä asia ja näen, että teollisen mittakaavan aurinkovoimalat ovat yksi merkittävä tapa lisätä maamme energiaomavaraisuutta nopeasti ja kestävästi. Kuntien tulee entistä enemmän kiinnittää huomiota ilmastokysymyksiin ja myös vihreän siirtymän tarjoamiin mahdollisuuksiin. Katson, että Pöytyän kunnan tulee olla tässä kehityksessä tiiviisti mukana, Mika joki toteaa Ilmattaren tiedotteessa.

Ilmatar on vuonna 2011 perustettu, pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvä pohjoismainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja. Ilmatar Energyn liiketoiminta-alueita ovat uusiutuvan energian kehittäminen, rakentaminen ja ylläpito sekä sähkön myyminen kuluttajille ja yritysasiakkaille.