Karhilahden perheen taiturit toivat teoksensa Yläneelle – Tairekallerian näyttely tarjoilee realismia ja fantasiaa

0
Iiris Karhilahti kertoo saaneensa vasemmalla olevan orvokkitaulun värit perheen pihamaalla kasvaneista orvokeista.

PÖYTYÄ/Yläne. Flikat ja Faija – innoittajana luonto on Ari Karhilahden ja hänen tyttäriensä Karoliinan ja Iiriksen yhteinen voimanponnistus. Suurin osa töistä on aivan uusia, varta vasten Tairekallerian näyttelyyn tehtyjä.

Raisiossa asuvan perheen kuopus, 15-vuotias Iiris Karhilahti oli perjantaina isänsä kanssa ripustamassa töitä. Iiriksen erikoisalaa ovat aidoilta näyttävät perhoset, joita hän tekee paperista, askartelunorkoista ja muovailumassasta.

Perhosten siivet koostuvat kahdesta päällekkäin liimatusta kopiopaperista, mikä on mahdollistanut niiden taivuttamisen esikuvan mukaisiin asentoihin. Iiris on maalannut perhoset ja monet muutkin työnsä akryyliväreillä.

Tärkeimmiksi työvälineikseen hän esittelee tavalliset askartelusakset sekä pinsetit. Viimeksi mainittuja on täytynyt modifioida teipillä, jottei magneettisuus häiritse esimerkiksi tuntosarvien asettamista. Liimana Iiris käyttää EriKeeperiä.

Inspiraation saatuaan hän työskentelee yleensä niin pitkään, että työ on valmis – joskus 6–7 tuntia yhteen menoon.

– Jos en tekisi työtä heti valmiiksi, se jäisi helposti kesken, hän perustelee.

Aistikkaita töitä

Tulevaa ammattiaan Iiris Karhilahti ei ole lyönyt lukkoon, mutta hän toivoo voivansa tehdä taidetta jatkossakin ja myös luontoon liittyvät asiat tuntuvat hänestä tärkeiltä.

Taiteen saralla Iiris haluaa kokeilla erilaisia tekniikoita ja tehdä myös kolmiulotteisia teoksia laajalla skaalalla. Siinä missä perhoset edustavat realismia, Maadutettu – ”Sienet” -teos on puhtaasti mielikuvituksen tuotetta, kuin satukirjan tai lasten piirrosfilmin maisemaa.

Karhilahdet ovat taitavia huomioimaan ja tallentamaan yksityiskohtia. Isosisko Karoliina Karhilahden Hetki ennen talvea -maalauksessa lehdet keräävät huurretta ja katsoja aistii, kuinka kylmyys valtaa alaa.

Ari Karhilahti jäi marraskuussa eläkkeelle Turun yliopiston eläinmuseon konservaattorin työstä. Hän on tehnyt luontoaiheisia piirroksia ja maalauksia pikkupojasta lähtien. Ari tunnetaan myös taitavana eläinten täyttäjänä. Esimerkiksi Luontokapinetin näyttelyssä olevat kurjet ovat kiertäneet hänen työpöytänsä kautta.

Eläkepäivillään Ari kertoo innostuneensa etenkin maisemamaalauksesta. Tairekalleriassa nähdään Nautelankoski, sumuinen maisema Aurajoelta ja Paimion Varsoja. Niistä jokaisesta löytyy eläin, kunhan teosta katselee kyllin pitkään.

Flikat ja Faija – innoittajana luonto. Ari, Karoliina ja Iiris Karhilahden taidenäyttely Luontokapinetin Tairekalleriassa 5.3. saakka. Talvilomaviikolla 8 Luontokapinetti on avoinna joka päivä.