Kartanokodin keskiviikkokerhossa olisi tilaa useammallekin

0
Jarkko Elonen ja Liisa Helkkala (etualalla) sekä ryhmäohjaaja Pirjo Jalonen, Anna-Liisa Ristisuo ja pöydän päässä istuva Tuula-Anneli Mäki-Laurila kokoontuvat Kartanokodissa keskiviikkoisin. Kerholaisia mahtuisi pöydän ääreen enemmänkin. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen kartanokodissakokoontuu viikoittain keskiviikkokerho eli virallisemmin sanottuna kuntouttavan päivätoiminnan kerho. Vastaavat kerhot kokoontuvat eri viikonpäivinä myös Riihikoskella ja Kyrössä.

Tuula-Anneli Mäki-Laurila on käynyt keskiviikkokerhossa viitisen vuotta, mutta nyt hänellä on huoli kerhon huvenneesta osallistujamäärästä.

Nykyisin kerhossa näkee toisiaan viikoittain puolenkymmentä ikäihmistä, parhaimmillaan väkeä on ollut toistakymmentä. Mäki-Laurila arvelee, että osallistujamäärän hupeneminen voi johtua siitäkin, että kyseessä on maksullinen kerho.

Kerhon tarkoituksena on tukea itsenäistä kotona selviytymistä ja ylläpitää niin fyysistä kuin psyykkistäkin kuntoa. Kokoontumisen kantava idea on virkistävä yhdessäolo, johon kaikki ovat tervetulleita.

Kerho alkaa aamulla yhdeksän aikaan aamupuurolla, minkä jälkeen Mäki-Laurila lukee ääneen Turun Sanomien uutisia.

–Jos on paikallisia uutisia niin kuin tänään aurinkopuistosta, luen tietysti niitä. Ikävimmät uutiset maailmalta jätän lukematta, Mäki-Laurila sanoo.

Kognitiivista kuntoa kerhossa vahvistetaan muun muassa muistelemalla laulujen sanoja, askartelemalla ja muutenkin erilaisilla aivojumpilla. Monen osallistujan mielestä parasta antia on kerran kuukaudessa pidettävä bingo.

–Kerhossa on hyvä henki eikä politiikkaa puhuta, Mäki-Laurila sanoo ja toivoo, että kerholaisia saataisiin tulevaisuudessa Kartanokotiin enemmänkin.

Toiminta on nykyään hyvinvointialueen järjestämää ja ilmoittautumiset menevät keskitetyn palveluohjauksen kautta. Käytännössä kiinnostuneet ohjataan yleensä eteen päin kotihoidon kautta.