Kateusvero ja tyhmyyssakko

0

Viime viikolla Helsingin Sanomien mielipidepalstalla keskusteltiin kilometriverosta. Eräs tamperelainen lukija oli sitä mieltä, että maalla asuminen yhdistettynä kaupunkimaisiin elämäntapoihin on vapaaehtoinen valinta, josta voi verottaa. Hänen mukaansa maalta ei tarvitse lähteä kaupunkiin töihin tai harrastuksiin, koska työskentely ja harrastaminen on maallakin mahdollista. En tiedä, oliko Tampereen miehen tarkoitus olla hauska vai ovatko hänen käsityksensä maaseutuelämästä jostain historian hämärästä tai perämetsästä, kun hän listasi maaseudun harrastusmahdollisuuksiksi puhdetyöt, kirjoittamisen, maalaamisen ja polttopuiden pilkkomisen.

Miehen kirjoituksen innoittamana aloin oikein pohtia, mitä kaikkea Auranmaalla voi harrastaa: jalkapalloa, salibandya, pesäpalloa, lentopalloa, futsalia, jääkiekkoa, painia, yleisurheilua, hiihtoa, kuntosalilla käyntiä, ryhmäliikuntaa, musiikkia, teatteria, partiota, retkeilyä, talviuintia, monia eri kädentaitoja ja kielten opiskelua kansalaisopistojen kursseilla sekä jopa elokuvissa käyntiä. Ja näiden lisäksi taatusti paljon muutakin. Mahdollisia työpaikkojakin keksin aika paljon enemmän kuin miehen mainitsemat maa- ja metsätaloustyöt sekä tietoliikenneyhteyksien varassa tapahtuvan yrittämisen.

Tampereen mies ei ole kokonaan väärässä todetessaan, ettei maalta tarvitse ajaa kaupunkiin töihin ja harrastuksiin. Mutta miksi hän ja monet muut kaupunkilaiset haluavat verottaa maalaisten kulkemista? Näen niissä ajatuksissa annoksen silkkaa kateutta: jollekin toiselle on mahdollista mukavampi asuinympäristö, joten häntä siitä verotettakoon.

Vaan jos ilmasto ja kansantalous halutaan pelastaa, olisiko sittenkin vähäväkisen maaseudun asukkaiden verottamisen sijasta tuottoisampaa keksiä jokin vero runsaslukuisille kaupunkilaisille? Tai entäpä, jos alettaisiin verottaa tai sakottaa kateudesta, typeryydestä ja englannin kielen turhanpäiväisestä viljelystä? Uskoakseni meillä ei olisi sen jälkeen valtionvelkaa eikä some- tai laturaivoa. Tyhmimmänkin kaupunkilaisen pitäisi sitä paitsi ymmärtää, ettei ole heidänkään etunsa, jos kaikki maalaiset sulloutuvat kaupunkiin.

Ai että miksi englannin kielen viljelystä pitäisi sakottaa? Siksi, että se on yksi tämän hetken suurimmista typeryyksistä, joka osoittaa ainoastaan suomalaisten ikuiset itsetunto-ongelmat ja alemmuudentunnon. Yhdistettynä turhantärkeilyyn ja hienosteluun, joka ei tee meistä yhtään muita kansainvälisempiä vaan ainoastaan markkinavoimien alamaisia.

toimittaja
Marika Timonen
marika.timonen@avl.fi