Kesätyöpakusta kannustusta ja neuvoja kesätyönhakuun

0
Anna Saastamoinen, Petra Jorasmaa ja Tuovi Löytynoja kulkevat kesätyöpakulla jakamassa nuorille neuvoja ja vinkkejä kesätyönhakuun. Pinja Ruotsalainen ja Ellen Keskilä tulivat kesätyöpakulle kyselemään muun muassa kunnan kesätyöpaikkojen hakuajasta.

PÖYTYÄ. Riihikoskelle ja Yläneelle kurvasi tällä viikolla kesätyöpaku tsemppaamaan nuoria kesätyönhaussa. Pöytyän etsivän nuorisotyön ja työllistämispalvelujen sekä 4H-yhdistyksen yhdessä ideoimasta ja toteuttamasta kesätyöpakusta sai vinkkejä ja tukea kesätyön etsimiseen. Ensi viikolla kesätyöpakun kiertue jatkuu vielä Kyröön.

Riihikoskella kesätyöpakulla piipahtaneita Pinja Ruotsalaista ja Ellen Keskilää kiinnostaisi kesätyö lasten parissa. Tytöt tulivat pakulle kyselemään, milloin haku kunnan kesätöihin alkaa. Petra Jorasmaa työllistämispalveluista ja etsivä nuorisotyöntekijä Anna Saastamoinen neuvoivat nuoria seuraamaan kunnan nettisivuja sekä etsivän nuorisotyön somekanavia, joihin tietoa tulee, kun kunnassa on päätökset kesätöistä tehty.

Jorasmaa, Saastamoinen ja Härkätien 4H-yhdistyksen Tuovi Löytynoja vinkkasivat myös etsimään kesätöitä 4H-yhdistyksen ja Osuuspankkien Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta. Näitä väyliä pitkin voi löytää muun muassa Pinjan ja Ellenin toivomia kesätöitä lasten parissa leiriohjaajina. Löytynojan mukaan 4H-yhdistyksen kautta työllistyminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttäkään.

Kesätyöpakua kokeillaan Pöytyällä nyt ensimmäistä kertaa. Nuoria houkuteltiin juttusille käymällä ensin kouluissa vinkkaamassa kesätyöpakun tulosta. Jorasmaan mukaan nuoret ovat aika aktiivisia kesätöiden suhteen ja moni on jo hakenut kesätyöpaikkaa.

Nuorille oman rahan saaminen on yksi tärkeimmistä motivaattoreista kesätyön etsimiseen. Pinja kertoi säästävänsä autoon ja Riihikoskella kesätyöpakulla käyneillä pojilla olivat mopot ja kevarit mielessä. Toinen tärkeä tekijä nuorille on Ellenin ja Jetro Kuismasen mukaan työkokemuksen saaminen.

Aksu Rautasella on kokemusta itsensä työllistämisestä jo kahdelta kesältä, kun hän on pessyt mattoja. Asiakkaita on Aksun mukaan riittänyt mukavasti, joten hän saattaa jatkaa mattojen pesua tulevanakin kesänä. Toisaalta myös kesätyö Piltin puutarhalla voisi hänestä olla mukava.

Jetrokin toivoo kesäksi puutarhahommia tai pihanhoitoa. Niilo Laaksonen puolestaan toivoisi kesätöitä puutöiden parissa.

–Olen niitä aiemminkin tehnyt, Niilo sanoi ja totesi sahan pysyvän käsissä.

Niilo kertoi viime vuonnakin hakeneensa kesätöitä, mutta jääneensä ilman vastausta hakemukseensa.

–Silloin laitoin sähköpostia, jos tällä kertaa sitten soittaisi, Niilo mietti.

Jorasmaa kannustikin nuoria olemaan työnantajiin reippaasti itse yhteydessä, vaikka arkaileville se voikin olla haastavaa. Hän myös muistutti, että paras aika kesätöiden hakemiseen on nyt.

15–25-vuotiaille nuorille suunnattu kesätyöpaku-kiertue Kyrön torilla tiistaina 14.2. kello 15–17.