Kolkkisiin suunnitellaan tuulivoimaa – Hankkeesta tiedotustilaisuus ensi torstaina

0

PÖYTYÄ. Pöytyän Kolkkisiin suunnitellaan tuulivoimapuistoa. Kolkkisten alue sijaitsee lähellä Pöytyän kirkonkylää. Hankkeesta järjestetään tiedotustilaisuus Lukontalolla ensi viikon torstai-iltana 2.3.

Hanketta valmistelee Kolkkisten Tuulipuisto Oy ja sen hankevetäjä Aki Saarela . Halikossa sijaitsevat kaksi tuulivoimalaa ovat Saarelan perheen mailla.

–Kotitilani, jossa vanhempani asuvat, on 400 metrin päässä tuulivoimaloista. Omaan kahdeksan vuoden kokemuksen tuulivoimaa koskevista maanvuokra-asioista, Saarela kertoo.

Tiedotustilaisuudessa on tarkoitus selvittää muun muassa sitä, miten alueen maanomistajat suhtautuvat hankkeeseen. Tilaisuuteen on tulossa ainakin Pöytyän kunnan edustaja sekä maakuntahallituksesta Timo Juvonen, joka kertoo kaavoituksesta.

Hanke vielä alkutekijöissään

Saarelan mukaan hanke on vielä aivan alkutekijöissään eikä esimerkiksi siitä ole vielä tietoa, paljonko Kolkkisiin voisi tuulivoimaloita tulla.

–Mitään sopimuksia maanomistajien kanssa ei ole vielä olemassa. Ajattelimme, että järjestetään tiedotustilaisuus nyt aivan alkuvaiheessa ja katsotaan, löytyykö alueelta maanomistajia, jotka suhtautuvat hankkeeseen myötämielisesti. Kaikkihan on kiinni siitä, ovatko maanomistajat halukkaita vuokraamaan maitaan tuulivoimapuistolle, Saarela kertoo.

Siitä, kuinka paljon alueella on maanomistajia, Saarelalla ei ole tarkkaa tietoa. Todennäköisesti kuitenkin kymmeniä.

Kunta päättää kaavoituksesta

Maanomistajien kannasta on kiinni paitsi se, tuleeko alueelle ylipäätään tuulivoimapuistoa, myös se, mihin päin Kolkkisista se olisi mahdollista rakentaa. Maakuntakaavassa Kolkkinen ei kuulu tuulivoimalle osoitettuihin alueisiin.

Saarelan mukaan Kolkkinen soveltuu hyvin tuulivoimapuistolle, sillä asutukseen on kohtuullisen pitkä matka eikä matka kaapeloinnilla tehtävään sähköverkkoliitäntään ole sekään kohtuuttoman pitkä.

Koska kyse on vasta ensimmäisestä kokouksesta eikä maanomistajien kannasta ole vielä tietoa, Saarelan mukaan on vielä aikaista arvioida, milloin hanke voisi toteutua jos se ylipäätään toteutuu.

–Jos kaikki menee hyvin, tuulivoimahankkeet vievät yleensä kolmesta viiteen vuotta, hän sanoo.

Pöytyällä tehtiin hiljattain päätös, jonka mukaan jokaisen tuulivoimahankkeen kohdalla katsotaan erikseen, soveltuuko jokin alue kaavoitettavaksi tuulivoimalle.

–Kaavoituksessa katsotaan muun muassa etäisyyttä asutukseen ja luontoarvoja. Kunnalla on tapauskohtaisesti vapaat kädet päättää, soveltuuko jokin alue tuulivoimalle kaavoitettavaksi vai ei, aluearkkitehti Olli-Pekka Hannu kertoo.

Tiedotustilaisuus Pöytyän Kolkkisten alueen tuulipuistohankkeesta Lukon talolla torstaina 2.3. kello 17 alkaen. Ennakkoilmottautumisia toivotaan joko puhelimitse 0400 319 316 tai sähköpostitse aki.saarela@hotmail.fi