Liikkumistavat muodostuvat jo varhain

0

Auranmaan alueen päiväkoteja on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään päiväkoti-ikäisten lasten liikkumista ja muun muassa digitaalisen median käyttöä.

Kouluissa tehdyistä vastaavantyyppisistä tutkimuksista tiedetään, että lapset liikkuvat liian vähän ja käyttävät digitaalisia laitteita liian paljon. Toisin kuin voisi luulla, lasten liikkuminen maaseudulla on vieläkin vähäisempää kuin kaupungeissa.

Terveiden elämäntapojen tottumukset luodaan jo hyvin varhain, joten on hyvä, että jo päiväkoti-ikäisten liikkumista tutkitaan. Päiväkoti-ikäisten liikkumistottumukset voivat säilyä aikuiseksi asti, mutta riittävä liikkuminen on tärkeää siksikin, että sillä on suora yhteys lapsen hyvinvointiin tässä ja nyt.

Jotta lapset innostuisivat liikkumaan, toiveita kannattaa kysyä heiltä itseltään. Edelleen näyttää olevan niin, että osa lapsista ei löydä itselleen mieluista tapaa liikkua.

Yksi syy voi olla harrastamisen liiallisessa tavoitteellisuudessa. On ymmärrettävää, jos lapsi tai nuori haluaa koulun jälkeen viettää vapaa-aikaansa ilman sen kummempia tavoitteita eikä esimerkiksi treenata urheilukilpailuihin. Erilaisia höntsäsarjoja ja liikkumisen tapoja, joiden keskeisin teema on hauskuus eikä kilpailu, pitäisi olla enemmän.

Tärkeintä on kuitenkin vanhempien esimerkki. Jos vanhempi istuu sohvalla ja näprää kännykkäänsä tuntikausia päivittäin, oppii lapsi nopeasti saman tavan.