Lumilajit liikuttivat lapsia Haukkavuoressa

0
Marttilalainen Väinö Vanhatalo, 8, antoi Tuisku-maskotille läpyn Haukkavuoren tapahtumassa. Kuva: Heidi Nurminen

PÖYTYÄ/Haukkavuori. Lauantaina vietettiin Pöytyän Haukkavuoren ulkoilualueella Lasten Lumipäivät -tapahtumaa.

Tapahtuma oli osa Suomen Hiihtoliiton ja Suomen Ampumahiihtoliiton yhteistyössä järjestämää Lumilajit liikuttavat -kiertuetta. Kansainvälinen hiihtoliitto on palkinnut konseptin parhaana lasten ja nuorten projektina kahtena vuonna peräkkäin.

Päivän kokonaisuus oli monipuolinen, talviliikunnan pariin innostava, matalankynnyksen urheilutapahtuma.

–Omia välineitä ei tarvita, tapahtumapäivän aikana välineet saa ilmaiseksi käyttöön, kertoo Pöytyän Urheilijoiden Marika Salmi.

Pöytyä on hakenut kiertueeseen aktiivisesti mukaan.

–Vastaavia päiviä on ollut jo viisi kertaa. Pariin otteeseen on jouduttu perumaan koronasta ja lumenpuutteesta johtuen, Salmi kertoo.

Rasteille sukset jalassa

Toiminta koostui ulkoilualueella olleista rasteista, joissa sai testata mäkihyppyä, lumipelejä, tutustua ampumahiihtoon sekä treenata tarkkuutta ja tekniikkaa.

Lähes kaikki rastit toteutettiin sukset jalassa. Saunat olivat lämpiminä ulkoilijoita varten.

–Tapahtuma on ollut tykätty ja toivottu, useampi sata lasta on aina ollut mukana, kertoo Marika Salmi tyytyväisenä.

–Satoja talkootunteja on tapahtuman eteen tehty, jatkaa Salmi.

Askel Sports -yrityksen ja hiihtoliiton edustaja Henri Pelkonen oli mukana lauantain menossa ja kehui Haukkavuoren aluetta kompaktiksi ja mukavaksi paikaksi järjestää tapahtumaa. Eikä ihme, sillä kaunis havupuinen metsä tarjoaa upeat puitteet ulkoiluun.

Vaikka sää lauantaina suosi, luonnonlumi ei yksin riitä, vaan ladut on lumetettu. Runsas buffettoiminta hoituu talkoovoimin.

Hiihdellään pitkin metsiä

Lietolaiset Mikko ja Oskari Loikas olivat lähteneet tapahtumaan miehissä. Päivän ensimmäiset vedot ladulla taisikin ottaa 2,5-vuotias Oskari.

–Kun kotona hiihto ei sujunut, tuumaili Oskari jatkaen perinteisellä tyylillä Haukkavuoren ladulla.

Hyvin vaikutti suksi kulkevan ja isä-Mikko epäili päivään vielä sisältyvän pulkkamäkeä ja tietysti eväät. Huimapäisimmät uskaltautuivat testaamaan mäkihyppyä.

–Tykkään kotona rakentaa hyppyreitä, joista hyppään pikkusiskon kanssa, huikkaa 10-vuotias pöytyäläinen Juho Vainikkala noustessaan mäkeä ylös.

Hikeä pintaan sai yhdellä suksella pelattava jalkapallo. Tuisku-maskotti puolestaan pääsi yhteiskuviin. Osa heitti läpyn siipiveikolle, osa kiersi linnun kaukaa.

Riemua ja tyytyväisyyttä oli yleisesti havaittavissa koko tapahtuma-alueella. Lajeja oli tarjolla moneen makuun ja väkeä liikkeellä yli kuntarajojen. Talkoolaisten yhteishenki tuntui leijuvan hyväntuulisuutena ja hymyinä metsikössä. Joten, mikäpä siinä oli päättää työpäivä grillimakkaraan, kaikilla mausteilla.
Heidi Nurminen