Palvelunestohyökkäyksiä tehty myös Auranmaalla

0
Pöytyän kunnan nettisivut ovat toistaiseksi säästyneet palvelunestohyökkäyksiltä, mistä digipäällikkö Mika Rantala kiittelee nettisivuja ylläpitävän yrityksen osaamista sekä kunnan päättäjiä, jotka ovat ymmärtäneet kyberturvallisuuden tärkeyden.

AURANMAA. Julkishallinnon nettisivut ovat viime aikoina joutuneet useiden nettihyökkäysten kohteeksi, eivätkä Auranmaan kunnatkaan ole hyökkäyksiltä kokonaan säästyneet. Auran kunnan nettisivut kaatuivat pari viikkoa sitten pariinkin otteeseen palvelunestohyökkäyksen vuoksi, samoin Marttilan kunnan kotisivuja on häiritty palvelunestohyökkäyksillä. Tiettävästi isompaa vahinkoa ei hyökkäyksistä toistaiseksi ole aiheutunut.

–Marttilan kunta tai kunnan kotisivut eivät ole olleet hyökkäyksen pääasiallisena kohteena, vaan kyseessä ovat olleet kansainväliset häiriöt. Pilvipalvelimiin kohdistuneiden hyökkäysten vuoksi myös Marttilan kunnan sivut ovat olleet poissa käytöstä kahteen eri otteeseen, Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila kertoo.

Hyökkäysten vaikutus on Maisilan mukaan ulottunut vain kotisivuille.

–Kotisivuilla on ainoastaan julkista tietoa, eli vaaraa tietovuodoista ei tässä yhteydessä ole ollut, hän sanoo, mutta toteaa hyökkäysten haitanneen kuntalaisten ja muiden nettisivuilla asioivien elämää, kun sivut ovat olleet väliaikaisesti poissa käytöstä.

–Myös kunnan työntekijöiden arkeen tämä on valitettavasti vaikuttanut hankaloittavasti, kun kotisivuja ei ole ollut mahdollista päivittää suunnitellussa aikataulussa.

Auran kunnanjohtaja Terhi Källi kertoo, että kunnan nettisivuille kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä on tehty rikosilmoitukset. Auran kunnan nettisivuja ylläpitävän Summit Median Janne Ketola kertoo hyökkäysten olleen osa laajamittaisia hyökkäyksiä palvelimille. Näitä hyökkäyksiä on hänen mukaansa tehty Suomen lisäksi erityisesti Ranskassa ja Kanadassa.

–Tietojeni mukaan kohteita on raportoitu yli 3 800 maailmanlaajuisesti, Ketola kertoo.

Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että mitään tietoja olisi joutunut vääriin käsiin.

PÖYTYÄN kunnan nettisivuihin ei toistaiseksi ole kohdistunut onnistuneita palvelunestohyökkäyksiä, mutta varuillaan Pöytyälläkin niiden varalta ollaan. Digipäällikkö Mika Rantala toteaa, että Pöytyällä pyritään jatkuvasti olemaan tietoisia, mitä järjestelmissä, tietoverkoissa ja ympäristössä tapahtuu.

Rantalan mukaan myös Pöytyän kunnan nettisivuilla on vain julkista tietoa, joten arkaluontoisia tietoja ei voi niiden kautta päätyä vääriin käsiin.

–Suurin mahdollinen haitta on, että palvelut eivät ole kuntalaisten tavoitettavissa, sekä siitä johtuva mainehaitta.

Rantalan mukaan tiedon saaminen ja raha ovat isoimmat motiivit tietoverkossa tapahtuviin rikoksiin.

–Iso osa tällaista toimintaa on haavoittuvuuksien hakeminen ja sitä kautta hyödyn hakeminen. Toki tiedonsaannin estäminenkin voi olla yksi mahdollinen motiivi, hän lisää ja arvioi yleisen maailmantilanteen yhdeksi syyksi viime syksystä alkaen lisääntyneisiin hyökkäyksiin.

–Viime kesänä hieman ihmeteltiin, että näitä oli yllättävän vähän Suomessa. Loppuvuoden ja talven aikana tilanne on kuitenkin muuttunut ja meilläkin on ollut havaittavissa yrityksiä paljon enemmän kuin alkusyksyllä.

Mahdollisiin tekijöihin Rantala ei ota kantaa.

–Valitettavan iso osa tietoverkkoihin tapahtuvista hyökkäyksistä ja haitallisesta toiminnasta on sellaista, että tekijää ei saada kiinni. Onneksi esimerkiksi Vastaamo-tapauksen epäilty on löytynyt, hän toteaa.

Hyökkäysten välttämiseksi on Rantalan mukaan tehtävissä useita tietoturvaa ylläpitäviä toimia kuten järjestelmien päivittäminen, käyttäjien kouluttaminen, salasanaturvallisuuden vaaliminen ja tietoturvaohjelmista huolehtiminen.