Saara Aaltonen, 11, pelaa korista 14-vuotiaiden SM-sarjassa ja haluaa vielä jonain päivänä maajoukkueeseen

0
Saara Aaltonen kuvaa koripalloa kokonaisvaltaiseksi lajiksi. Hänen mukaansa se vaatii nopeutta, tarkkuutta, voimaa ja toki myös pelisilmää.

AURA. Auralainen koripalloilija Saara Aaltonen haluaa jonain päivänä päästä maajoukkueeseen ja olla yhtä hyvä kuin hänen esikuvansa Sasu Salin.

Koripallo on Aaltosella verissä, sillä hänen äitinsä Taru Kanerva on harrastanut lajia ja samoin on tehnyt isoisänsä Pentti Kanerva sekä isoisän veli Kauko Kanerva.

– Pappa katsoo usein pelejäni ja kertoo, missä olisi ollut parannettavaa, Aaltonen kertoo.

Lähipiirin antama kannustus on tärkeää, mutta sen lisäksi nuori koripalloilija haluaa kiittää Auran Painiseuraa ja siellä valmentanutta Henri Virtasta.

Painiseurasta ovat peräisin Aaltosen noudattama uuttera harjoittelukulttuuri sekä fyysinen vahvuus. Etenkin keskivartalo voimistui painin parissa tuntuvasti.

Vahva puolustaja

Miten 11-vuotias voi pärjätä 14-vuotiaiden SM-sarjassa?

– Minulla on tapana yrittää täysillä ja tsempata muita, Saara Aaltonen vastaa.

Hän on pelannut vuoden verran SM-sarjaa forssalaisen Feeniks Basketin joukkueessa. Itseään vanhempien porukassa Aaltonen kokee kehittyvänsä nopeasti.

Treenit pidetään Forssassa neljä kertaa viikossa ja niissä on yleensä päiväkohtaisia teemoja: puolustusta, heittoja, pallonkäsittelyä sekä pelikuvioita.

Puolustuspelaamisessa Aaltonen sanoo olevansa vahvimmillaan.

– Parantamisen varaa minulla on pallon tuomisessa ja kovuudessa, jotta pärjään kaikkein pisimpiä tyttöjä vastaan, hän arvioi.

Omaa pituuskasvuaan Aaltonen ei jännitä, joukkueessa kun tarvitaan kaikenkokoisia. Lyhyet ovat monesti nopeampia ja sähäkämpiä kuin pitkät. Korin alla ollessa pituudesta on toki etua.

Kotikulmiltaan Aaltonen saa yhä merkittävää tukea. Painiseurasta tuttu Henri Virtanen ohjeistaa häntä vapaa-ajan treeneissä ja ravintokysymyksissä. SunSalilla Aaltonen käy kuntouttamassa polveaan.

Se muljahti viime syksynä pelin tiimellyksessä ja samalla eturistiside katkesi miltei kokonaan. Lisäksi polveen tuli pieni murtuma.

Toipuminen on edennyt hyvin. Lääkäri on antanut luvan pelata, kunhan polvituki on käytössä.

Tähtäin ensi vuodessa

Feeniks Basketissa Saara Aaltosen joukkuetta valmentavat Petri Salo sekä Olli Hakala. Tänä vuonna joukkue on pelannut kaksi SM-turnausta.

– Nyt on vielä tarkoitus hioa taitoja ja ensi vuonna näytetään, Aaltonen kertoo.

Hänen koko elämänsä pyörii koripallon ympärillä. Joukkue on yhtä kuin kaveripiiri, jonka kanssa tulee juteltua kaikenlaisista asioista.

Matkat Forssaan lohkaisevat ison osan päivästä. Kerran viikossa kuljetuksen hoitaa isä Sauli Aaltonen, muulloin Taru-äiti. Autossa istuessaan Saara Aaltonen tekee läksyjä ja lukee kokeisiin.

Feeniks Basketin lisäksi Aaltonen pelaa toisinaan kaarinalaisessa Ura Basketissa 13-vuotiaiden joukkueessa ja lisäksi Feeniks Basketissa ikäistensä joukkueessa. Näistä kahdesta Aaltonen saa vaihtelua ja intoa.

Hän kannustaa muitakin lapsia ja nuoria tutustumaan koripalloon. Aaltosen mukaan näillä kulmin pääsee helpoiten alkuun lähtemällä mukaan Lieto-Korikseen.

Kuka?

Saara Aaltonen.

11-vuotias.

Käy Auran yhtenäiskoulua.

Aloitti koripallon 4-vuotiaana äitinsä valmentamassa joukkueessa Lieto-Koriksessa.

Pelaa forssalaisessa Feeniks Basketissa.

Perheeseen kuuluu isä, äiti, kaksi pikkuveljeä ja kaksi koiraa.

On harrastanut koripallon lisäksi sählyä, painia ja yleisurheilua.