Äänestäminen kannattaa aina

0

Sunnuntaina vietetään taas demokratian juhlaa, kun äänensä varsinaiseen vaalipäivään säästäneet pääsevät kertomaan kantansa. Vaalitaistelu on ollut kiihkeämpää kuin monissa aiemmissa vaaleissa. Myös puolueiden erot ovat selkeästi näkyvillä. Kokoomus on oikealla, demarit ja vasemmistoliitto vasemmalla ja keskusta siinä keskellä. Perussuomalaisten asemoiminen vasemmisto-oikeisto-akselille ei ole aivan yksioikoista, mutta puolueen linjaukset sinänsä ovat selkeät. Myös pienemmillä puolueilla on selkeät profiilit.

Äänestäjän valintaa helpottaa se, että puolueet kertovat selkeästi kenen asialla ovat, sillä koko kansaa ei yksi puolue voi syleillä. Valitettavaa sen sijaan on, että keskustelu on liikkunut aikalailla yleisellä tasolla. Esimerkiksi taloudesta on puhuttu paljon, mutta epäselväksi on jäänyt, mitä eri puolueet konkreettisesti talouden tervehdyttämiseksi tekisivät.

Vaaliasetelma on äärimmäisen tasainen. Suurimman puolueen asema, ehkä jopa hallituspohja, saattaa ratketa muutamalla tuhannella äänellä. Kenenkään ei siis pidä ajatella, etteikö omalla äänellä olisi merkitystä. Jos ajatuksena on jäädä kotiin kannattamaan nukkuvien puoluetta, unohtaa sen, että puolueilla on tapana ajaa sellaisten väestöryhmien asiaa, jotka käyvät aktiivisimmin äänestämässä.

Maailmalla demokratia on monessa maassa puristuksissa, mutta Suomessa se voi hyvin. Jokaisen kannattaa osallistua demokratian juhlaan ja käydä äänestämässä.