Isovanhemmat tutustuivat Auran eskarilaisten arkeen – ”Nämä osaavat asioita, joita me opimme vasta ekaluokalla”

0
Hilkka ja Ari Lempiäinen vertailivat Emel Hautakosken (keskellä) kanssa, millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä on isovanhempien ja lastenlasten lapsuuskokemuksissa.

AURA. Mummit sekä papat tulivat viime torstaina ja perjantaina tutustumaan Auran esikouluun. Mikäli he olivat estyneitä, esikoululainen sai pyytää mukaan jonkun muun hänelle tärkeän henkilön.

Hilkka ja Ari Lempiäinen kertasivat haastattelulomakkeen avulla lapsuusmuistojaan ja vertailivat niitä lapsenlapsensa Emel Hautakosken, 6, kokemuksiin.

Emelin mielestä eskaripäivien parhaita hetkiä ovat varsinaisen koulutalon puolella tapahtuvat ruokailut. Hänen suosikkinsa on kasvissosekeitto ja jos jotain saisi toivoa, Emel söisi mielellään myös tortilloja.

Hilkka sekä Ari totesivat, että heillekin olisi aikanaan tehnyt hyvää tutustua samalla tavalla tulevaan kouluun. Heidän lapsuudessaan ei ollut esiopetusta ja meno ekaluokalle suurten oppilaiden joukkoon tuntui hurjan jännittävältä.

Esikoulussa Emel on tutustunut kirjaimiin, minkä myötä sanat sekä lauseet ovat alkaneet avautua. Pojalla ei ole suurempia toiveita esikoulussa tarjottavan opetuksen suhteen. Hän haaveilee pääsevänsä isona poliisiksi.

Parasta on uudet kaverit

Hertta Hirvensalo, 6, on saanut useita kertoja eskarikyydin Rauna Arvolalta, ja viimein mummi pääsi sisälle esikouluun.

Kaikkein mukavinta esiopetuksessa on Hertan mukaan uudet kaverit, joiden kanssa hän aloittaa ensi syksynä koulun.

Raunan mielestä eskari olisi tehnyt hänellekin hyvää. Siten meno Heikinsuon kyläkouluun ei olisi ehkä tuntunut niin kovin jännittävältä, vaikkakin siitä jäi loppujen lopuksi hyvä muisto.

Esiopetuksessa Hertta on oppinut numeroita, kirjaimia ja äänteitä. Iltapäivisin hänellä on tapana esitellä mummille, mitä askarteluja kulloinkin on tullut tehtyä.

Leikkiautoja saisi olla lisää

Julius Rakkola , 6, kehui papalleen Ari Rakkolalle esikoulun pikkuautovalikoimaa. Lisääkin niitä saisi Juliuksen mielestä olla, etenkin superautoja kuten Lamborghineja ja Ferrareita.

Kaikenlaiset menopelit ovat pikkumiehen mieleen. Tulevaa ammattia hän ei ole vielä lyönyt lukkoon, mutta aikoo tähdätä nyt ainakin mopoilijaksi.

Ari Rakkola ja Liisa Särkkä totesivat eskarilasten osaavan monet sellaiset asiat, joita heidän aikanaan opeteltiin vasta ekaluokalla.

– Esikoulussa tuntuu olevan paljon virikkeitä ja kavereita. Tämä on varmasti paljon parempaa kuin se, että lapset olisivat kaiket päivät kotona, Ari Rakkola tuumi.

Kokeilusta hyviä kokemuksia

Vastaava varhaiskasvatuksen opettaja Päivi Toivonen sanoo sosiaalisen kanssakäymisen ja sen harjoittelun olevan esikoulun keskeinen tavoite. Auran kunta osallistuu valtakunnalliseen kokeiluun, jossa osa lapsista saa esiopetusta jo viisivuotiaina.

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Piia Laaksonen luonnehtii kokeilusta saatuja kokemuksia pääasiassa positiivisiksi, ainakin Auran osalta.

– Olisi erinomainen asia, jos kaikki viisivuotiaat saataisiin jatkossa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen piiriin. Ennen pitkää se tasoittaisi lasten välisiä sosiaalisia taitoja ja edesauttaisi oppimista. Viisi ikävuotta on siinäkin mielessä hyvä hetki aloittaa, koska silloin lapset ovat yleensä kaikkein innokkaimpia ryhtymään uusiin asioihin, Piia Laaksonen kiteyttää.