Maanviljelysoppia tansanialaisittain

0

Lennokkiharrastajien joukkoomme tuli äskettäin pirtsakka parikymppinen afrikkalaisneito, joka ilmoitti haluavansa droneopetusta. Eipä meistä oikein ole auttajiksi. Meillä kun lennätetään perinteisiä kiinteäsiipisiä lennokkeja ja grillataan makkaraa. On muutamia dronejakin; sellaisia marketeista ostettuja lentäviä kameroita.

No teimme mitä voimme ja päästimme vieraamme pikkudronen ohjaksiin. Hän ilahtui kovasti ja kysyi, voisiko sillä saada aikaan karttakuvaa. Hänen perheellään on pieni maatila ja sadon kasvua olisi helppo seurata ilmasta käsin. Näin myös kasvinsuojelutoimet olisi keskitettävissä vaivattomasti oikeaan paikkaan ja nekin tehtäisiin dronella. Kieltämättä tämä kuulostaa fiksulta – edullista ja nopeaa toimintaa!

Vieraamme selitti tavoitteitaan näyttämällä kuvia tansanialaisesta tiedeprojektista ja sen puitteissa rakentamastaan ruiskutusdronesta. Kyseessä on lentävä kastelukannu: 4–5 litran vetoinen kanisteri leijuu ilmassa lipo-akun ja kuuden sähkömoottorin voimin.

Kanisterista on johdettu letkut kahteen reilun metrin pituiseen putkeen, joiden päissä on suihkusuuttimet. Kasvinsuojeluainetta syytävä pumppu käynnistetään radio-ohjaimesta, kun drone on halutun paikan yläpuolella.

Videopalvelu YouTubeen ladattujen klippien perusteella maailmalla on menossa ruiskutusdronejen rakennusbuumi. Ne ovat suosittuja etenkin kehittyvissä maissa, joissa kasvinsuojeluaineiden käyttötarve on suuri.

Varakas viljelijä voi ostaa hyvän henkilöauton hinnalla teollisesti tuotetun maanviljelys- eli agridronen. Sellaiset kantavat 40–50 kilon hyötykuorman kasvinsuojeluaineita tai lannoitteita ja kykenevät ruiskuttamaan lähes itsenäisesti noin 21 hehtaaria peltoa tai 4 hehtaaria hedelmätarhaa tunnissa. Tällainen drone hoitaa sekä kartoituksen että ruiskutuksen.

Tansanialaistuttavamme kertomukset saivat minutkin innostumaan ja tutkimaan droneasiaa. Tekniikka on hankittavissa melko edullisesti, kunhan osaa tilata sopivat osat netin verkkokaupoista.

Vaan jospa värkkäisin moisen, mahtaisiko ilmasta viskelty teholannoite edes osua parin aarin kasvimaapalstallemme. Päätyisi kuitenkin luomuintoilija Mäkisen puolelle ja sanomista tulisi.

toimittaja
Timo Koskensalo
timo.koskensalo@avl.fi