Oppilaat edellä ja ilolla työtä tehden – Marttilan koulun Eemi Rantamäki on vuoden luokanopettaja

0
Marttilan koulun Eemi Rantamäki on valittu vuoden luokanopettajaksi.

MARTTILA. Viime kesänä Marttilan koulun luokanopettaja Eemi Rantamäki tuli kehutuksi Auranmaan Viikkolehden Anna kehun kiertää -juttusarjassa (AVL 26.7.2022). Kehut ja kiitokset saivat jatkoa torstaina, kun Suomen luokanopettaja ry palkitsi Rantamäen vuoden luokanopettajana.

–Todella hyvältä tuntuu mutta samalla todella yllättävältä, tämä tuli erittäin puskista. Kun parhaansa yrittää, tuntuu hyvältä saada tunnustusta, Rantamäki sanoo.

Suomen luokanopettajat ry valitsee vuoden luokanopettajan saamiensa ehdotusten pohjalta. Rantamäkeä ehdotti hänen työkaverinsa Sirpa Riikonen-Mielonen. Palkintokriteereissä Rantamäki sai tunnustusta muun muassa kärsivällisyydestä, pyyteettömyydestä, luotettavuudesta, positiivisuudesta, reiluudesta, tasapuolisuudesta ja taitavuudesta pedagogina. Lisäksi Rantamäkeä kehuttiin hyvinkin ”tavalliseksi luokanopettajaksi”, josta huokuu ilo ja sitoutuminen omaan työhönsä.

–Voin yhtyä näihin sanoihin. Oppilaat edellä asenne on Eemin vahvuus, mutta hänellä riittää aina aikaa myös muille opettajille, Marttilan koulun rehtori Satu Virtanen sanoo.

Sekä Rantamäki että Virtanen uskovat palkinnon tuovat positiivista näkyvyyttä myös Marttilan koululle ja kunnalle.

–Ehkä nyt on hetki, jolloin huomataan, että Marttilan koulussa tehdään hyvää työtä. Meillä koko opettajakunta on ammattitaitoista ja tekee työtä tosissaan. Tässä työyhteisössä on ollut hyvä oppia tätä työtä, kahdeksan vuotta opettajana työskennellyt Rantamäki miettii.

–Tämä on erityislaatuinen maininta. Hienoa, että saimme tällaisen tunnustuksen tänne, Virtanen sanoo huomauttaen, ettei yhden palkitseminen vähennä kenenkään muun työn merkitystä.

Vuoden luokanopettajat ovat aiempina vuosina saaneet kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin edustamaan omaa ammattikuntaansa. Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotollekin aiemmat vuoden luokanopettajat ovat saaneet kutsuja. Marttilassa jäädäänkin nyt jännittämään, nähdäänkö Rantamäki linnan juhlissa.

–Niinistö on sanonut, että kutsuttavien määrää vähennetään, mutta toivottavasti kutsu tulee, Rantamäki sanoo ja rehtori Virtanen lupautuu lähtemään aveciksi, jos Rantamäen vaimolle sattuisi tulemaan este.


Vuoden luokanopettaja

Suomen luokanopettajat ry on palkinnut vuoden luokanopettajan vuodesta 1999 alkaen.

Palkinnolla halutaan nostaa esille luokanopettajien tekemän työn monipuolisuutta ja merkitystä.

Eemi Rantamäki on 25. vuoden luokanopettajan palkinnon saanut opettaja.

Rantamäki on ensimmäinen auranmaalaisessa koulussa työskentelevä luokanopettaja, joka on saanut palkinnon.

Rantamäen lisäksi Marttilan koulussa aiemmin työskennellyt Maarit Korhonen on tullut valituksi vuoden luokanopettajaksi. Korhonen palkittiin vuonna 2016 hänen työskennellessään Turussa.