Ehdokkaan eväät: Pertti Hemmilä haluaa kuria taloudenpitoon

0
Kyröläinen Esko Hartikainen sai jututettavakseen useammankin Hemmilän Kyrön torilla. Hartikaisen vieressa Hanna-Mari Hemmilä, Pertti Hemmilä, Tuija Hemmilä ja Saara Kleemola. (Kuva:Asko Virtanen)

Pertti Hemmilä, mikä on keskeisin vaaliteemasi?
–Talous, turvallisuus, tulevaisuus. Taloudenpito on ollut viimeiset neljä vuotta niin hulvatonta, että menon pitää muuttua. Velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on noussut paljon suuremmaksi kuin Ruotsissa ja Tanskassa. Kaikista kansalaisista on kuitenkin pidettävä huolta.

Miten edistäisit Auranmaan ja muiden maaseutumaisten alueiden asiaa?
–Ruoantuotanto ja metsätalous ja niihin liittyvä yritystoiminta luovat perustan koko maaseudun elinvoimalle. Yksittäisiä asioita, jotka olisivat omiaan lisäämään maaseudun ihmisten ja yritysten oikeudenmukaista kohtelua, olisi esimerkiksi tiekuntien vapauttaminen arvonlisäverosta, samoin syrjäseuduilla olevien kiinteistöjen kiinteistöveron muuttaminen pienemmäksi kuin taajamassa olevien. Maa- ja metsätaloudelle ei saa tulla lisäveroja, ei myöskään listaamattomille yrityksille, joita pienyritysvaltaisella maaseudulla on paljon.

Mihin valiokuntaan menisit tai minkä ministerinsalkun ottaisit?
–Valtiovarainvaliokuntaan. Olen myös valmis valtioneuvoston jäseneksi, jos kutsu käy.

Mitkä puolueet näkisit hallituksessa?
–Sipilän hallituspohja oli toimiva eli kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset. Myös yhteistyö sdp:n kanssa on mahdollinen, jos sdp muuttaa radikaalisti talouslinjaansa. Sipilän hallitus oli samanmielinen kun taas nykyinen hallitus ja Kataisen-Stubbin hallitukset olivat riitaisia.

Mitä valtion menoja karsisit?
–Suomella on niin suuri hallinto, että sillä hoitaisi 20 miljoonan ihmisen asiat. Hallintoa pitää yksinkertaistaa. Kehitysavusta voisi leikata puolet. Siellä on paljon hankkeita, missä raha ei mene sinne minne pitäisi. Osa yritystuista ei edistä taloudellista toimeliaisuutta. Budjettikirjasta löytyy paljon pieniä menoja, joiden karsimista ei käytännössä edes huomattaisi.

Miten lisäisit valtion tuloja?
–Haittaveroja kuten alkoholin, tupakan ja makeisten veroa kiristämällä on mahdollista lisätä verokertymää.

Suomalaisten nuorten Pisa-tulokset ovat laskeneet roimasti. Miten ne saadaan uudelleen nousuun?
–Pitäisi ottaa muutama askel taakse päin ja katsoa, miten kouluissa silloin toimittiin, kun Pisa-tulokset olivat vielä hyviä. Neuvolasta asti on pidettävä huolta siitä, että vanhempien, lasten ja yhteiskunnan vuorovaikutus toimii nykyistä paremmin.

Mitä pidät keskeisimpänä toimenpiteenä, jonka Suomi pystyy tekemään ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?
–Suomi voi tehdä paljon. Kun Olkiluoto kolmonen saadaan käyntiin ja kaikki suunnitellut tuulivoima- ja muut hankkeet toteutuvat, Suomi tuottaa yli kaksi kertaa niin paljon sähköä kuin kuluttaa. Silloin on mahdollista satsata vedyn tuotantoon, mikä vie paljon sähköä. Se mahdollistaisi raskaan liikenteen siirtymisen vetyyn. Suomi voi myös myydä uutta teknologiaa maailmalle.

Koirat ja kompostit pistettiin rekisteriin. Mitä olisi syytä rekisteröidä seuraavaksi?
–Holhoamista on aivan liikaa. Holhousta pitää purkaa ja lainsäädäntöä yksinkertaistaa.

Millä tavoin aiot olla kansanedustajana kansalaisten tavoitettavissa?
–Mihinkäs koira karvoistaan pääsee. Ollessani kansanedustajana kävin usein Kyrön torilla ja muissa vastaavissa paikoissa. Sitä aion jatkaa. Kansanedustajan pitää olla aina ihmisten tavoitettavissa.

Ehdokkaan eväät -juttusarjassa tavataan Auranmaalla vierailevia kansanedustajaehdokkaita.


NÄILLÄ EVÄILLÄ

Nimi, paikkakunta, puolue: Pertti Hemmilä, Salo, Kokoomus.
Missä kävi: Kyrön torilla.
Mitä teki: Tapasi äänestäjiä, tarjoili kahvia ja pullaa.