Työelämän muuttuvat kasvot

0

Tiistain 7.3. Auranmaan Viikkolehden välissä olevassa Rekryexpo-liitteessä pureudutaan työelämään monesta eri näkökulmasta. Sitä sietääkin pohtia, sillä työelämään kohdistuu monenlaisia paineita ja odotuksia. Nuoremmat sukupolvet vaativat työltään yhä suurempaa merkityksellisyyttä, pelkkä tilipussi ei enää riitä työnteon perusteeksi. Vanhemmat ikäluokat painottavat usein enemmän turvallisuutta ja jatkuvuutta. Vuodet työelämässä ovat opettaneet monelle, että vaikka töissä pitääkin olla välillä hauskaa, aina niin ei voi olla.

Vaalien alla käytävä talouspuhe uhkaa mennä juupas-eipäs väittelyksi valtiontalouden säästöistä. Yksimielisyys vallitsee siitä, että mitä korkeampi työllisyysaste maassa on, sitä vähemmän hyvinvointipalveluja tarvitsee höylätä.

Eläkeyhtiöissä katsellaan huolestuneina pienentyviä ikäluokkia. Yhtiöissä ollaan huolestuneita, pystyvätkö pienenevät ikäluokat kantamaan nykyisen eläkejärjestelmän luomaa rasitetta. Toisin kuin usein luullaan, suomalainen työeläkejärjestelmä on vain osin rahastoiva.

Meneillään oleva lakkokevät on puolestaan osoittanut, että vastakkainasettelun aika ei ole ohitse. Työmarkkinoilla on pula paitsi osaajista, myös luottamuksesta.

Toimivat työmarkkinat ja mielekäs työelämä ovat perusta niin kansantaloudelle kuin yksilön elämälle. Mitä enemmän meillä on tyytyväisiä työssäkäyviä ihmisiä, sitä parempi. Suuri työttömien ja työelämän ulkopuolella olevien joukko ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä kertovat siitä, että paljon on vielä kehitettävää.