Yrittäjyyttä ja ruusukuppeja – Tarja Stolt on kiitollinen uskollisista asiakkaista

0
Hertta-koira on Tarja Stoltin silmäterä. Kuva: Heidi Nurminen

PÖYTYÄ/Yläne. Sininen rusetti tienviitassa on merkki siitä, että olen saapumassa kohteeseen. Kyse on yrittäjä, parturi-kampaaja Tarja Stoltin kodista ja sen pihapiirissä sijaitsevasta kampaamosta.

–Ei mitään isoja kylttejä viitsinyt tienpäähän verstaasta laittaa, rusetti toimii hyvin, sanoo Stolt.

Ja on toiminut, sillä niin vanhat kuin uudetkin asiakkaat ovat löytäneet Stoltin uusiin tiloihin. 37 vuotta yrittäjänä toimineen Tarjan kampaamotila on sijainnut pitkään Uudenkartanon keskustassa, mutta eläkeiän lähestyessä toiveissa on tehdä työtä kotona. Näinpä Uudenkartanon toimitila on hiljaisessa myynnissä.

–Nyt verstaita on sitten kaksi, huokaa Stolt.

Kaupankäynti on ajankohtaisesti nihkeää kohonneiden elinkustannusten vuoksi. Stolt tietää, että hintojen nousun myötä juuri kampaamopalveluista pihistetään ensimmäisenä.

–Mutta olen kiitollinen, että asiakkaat ovat olleet uskollisia, Stolt toteaa tyytyväisenä.

Stolt on huolissaan kylien hiljenemisestä, vanhuksista ja sekavasta maailmantilanteesta. Stolt nostaa suureen arvoonsa maatilalliset, jotka jaksavat vielä yrittää. Kaiken kaikkiaan hän myöntää olevansa yrittäjyyden puolestapuhuja. Stolt on myös ylpeä niin veljenpojastaan kuin puolisonsa pojasta, jotka molemmat toimivat yrittäjinä.

–Se on se yrittäjän vapaus, vaikka sisältää vastuutakin, hän selittää.

Hertta ja muut tärkeät

–Hertta on heikko kohtani ja sen tietää kaikki, naurahtaa Stolt.

Perhoskoira Hertta on ykkönen, mutta yhtä lähellä on perhe.

–Meitä on iso porukka, toivotaan, että tulee lisää, hymyilee Stolt.

Stoltilla on tytär ja kolme lastenlasta. Puolisolla puolestaan on kolme lasta ja ensimmäinen lapsenlapsi tulossa. Stoltin pirteä, yli 80-vuotias isä on tiiviisti yrittäjän perheen elämässä mukana. Lisäksi Stoltin veljen perhe kuuluu perhepiiriin.

Nuorin tyttärenpojista viihtyisi Stoltin luona aina ja nytkin pihalla on pojan tekemä lumilinna.

–Linnassa on ammukset suunnattuna itään, nauraa Stolt rakennelmaa.

Ruusukuviot toistuvat niin Stoltin kodin sisustuksessa, pukeutumisessa, kampaamon tiloissa, kuin myynnissä olevien villasukkien kokolapuissa. Ruusuista ei elämä aina ole ollut, sillä Stolt menetti puolisonsa syövälle 13 vuotta sitten. Ystävät ja ammattiapu auttoivat eteenpäin. Suuri tuki on myös vastaavan menetyksen kokenut nykyinen puoliso.

–Suru tuo jotain uuttakin, se on uusi tienhaara, toteaa Stolt liikuttuneena.

Ja sitten, ne paremmat ruusut, eli kahviastiastossa koreilevat kukat.

–Suomen lipun kokoiset alusvaatteet saivat jäädä matkasta pois, jotta kahviastiasto mahtui moottoripyörän sivulaukkuun, nauraa Stolt.

Kahvikupit matkasivat ehjänä aina Slovakian Tatra-vuoristosta Suomeen asti moottoripyörän kyydissä. Hymy huulilla niistä kahvia juodaan.

Stoltin vapaa-aika kuluu käsitöiden ja ruuanlaiton parissa, mutta hänen rakkain harrastuksensa lienee matkailu. Lapissa hiihdetään ja kuljetaan luonnossa, mutta Stoltin ehdoton suosikki on moottoripyörällä matkustaminen.

–Mitä mutkaisempi tie, sen parempi, kun jännittää osuuko polvi maahan vai ei, kuvailee Stolt vauhdin hurmaa.

Mustamerikin on tullut nähtyä moottoripyörän selästä. Italian Toscana olisi unelma.

–Olen varmaan entisessä elämässä ollut viinitilan pohjoispuolen aidanpylväs, tuumii Stolt – ehkä jo ajatuksissaan Italiassa.
Heidi Nurminen


 

Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Tarja Stolt-Valtosen kehui Sanna Maunu. Seuraavaksi esitellään Tarja Stolt-Valtosen kehuma henkilö.


KEHU KIERTOON

Nimi: Tarja Stolt-Valtonen
Mitä: parturi-kampaamoyrittäjä, yksi tytär, kolmen lapsenlapsen mummi, kolme bonuslasta ja ensimmäinen bonuslapsenlapsi tulossa.
Kehut: ”Tarja on ääreestä sosiaalinen ihminen, iloinen asiakaspalvelija. Yrittäjyys on tänä päivänä hatun noston arvoinen.” (Sanna Maunu).